Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφαρμογή 270 συστάσεων ΟΟΣΑ απαιτεί το Μνημόνιο

Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την απελευθέρωση των αγορών και επαγγελμάτων. Πόσες συστάσεις της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ θα πρέπει να υλοποιηθούν. Τι θα ισχύσει με τις τιμές και τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ.

Εφαρμογή 270 συστάσεων ΟΟΣΑ απαιτεί το Μνημόνιο

Να υιοθετήσει τουλάχιστον 270 από τις συστάσεις που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη ΙΙΙ του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον περασμένο Νοέμβριο καλείται η κυβέρνηση, βάσει των προαπαιτουμένων που τέθηκαν προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω εργαλειοθήκη, περιλαμβάνει συνολικά 356 συστάσεις.

Πλην του ηλεκτρονικού εμπορίου που οι συστάσεις έχουν υιοθετηθεί, ένας μεγάλος αριθμός συστάσεων αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής στις διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων έργων και μελετών, τα υγρά καύσιμα, τα χημικά προϊόντα, τα ΜΜΕ και τα φάρμακα.

Επίσης, θα πρέπει να εισαγάγει την απαιτούμενη δευτερογενή νομοθεσία για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων τροφίμων ζωϊκής προέλευσης, αλλά και τη θέσπιση της νομοθεσίας που εκκρεμεί από προηγούμενη σύσταση του ΟΟΣΑ για το εμπόριο καυσίμων.

Ο ΟΟΣΑ συνιστά στην κυβέρνηση να απλοποιήσει και να κάνει πιο ευέλικτο το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων εμπορίας καυσίμων, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος νέων χονδρεμπόρων στην αγορά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να προβεί στην εκ των υστέρων αξιολόγηση των επιπτώσεων της απελευθέρωσης των αγορών που έχουν επέλθει σε προηγούμενες φάσεις, όπως π.χ. της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου.

Δεσμεύσεις αναλαμβάνονται για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, ενώ ζητείται και η θέσπιση πρωτογενούς νομοθεσίας για τη σύσταση υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην απελευθέρωση των τιμών, δηλαδή να καθορίζονται από τις φαρμακευτικές, πλην των σκευασμάτων που θα διατίθενται στα νοσοκομεία.

Σημειώνουμε ότι στην τελευταία του εργαλειοθήκη, ο ΟΟΣΑ συνιστά την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για την διαφήμιση των ΜΗΣΥΦΑ το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις πρόσφατες τροποποιήσεις περί απελευθέρωσης των καναλιών διανομής (δηλαδή και εκτός φαρμακείων) των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ).

Επίσης, ο ΟΟΣΑ συνιστά την αναθεώρηση του μηχανισμού ανατιμολόγησης ώστε να εξασφαλίζεται η διαφορά τιμής μεταξύ γενόσημων και πρωτοτύπων προϊόντων, ευνοώντας έτσι τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v