Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μερίσματα που... ζαλίζουν

Σε περιόδους διακυμάνσεων,  τα υψηλά μερίσματα  μπορούν να αποτελέσουν ασφαλείς επιλογές. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν εταιρείες με μερισματικές αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές του ταμιευτηρίου.

Τράπεζες: Μερίσματα που... ζαλίζουν
του Γ. Σαββάκη

* Ο αναλυτικός πίνακας με τους δείκτες αποτίμησης ελληνικών και κυπριακών τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Tο Χ.Α. παρά τις όποιες θετικές εξάρσεις κινείται με εμφανή διστακτικότητα και η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες οι μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά.

Ωστόσο, παρά το νωθρό κλίμα στην ελληνική αγορά, την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετές εταιρείες με μερισματικές αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές των ομολόγων και του ταμιευτηρίου, γεγονός το οποίο ίσως πρέπει να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους επενδυτές, που θα μπορούσαν να κυνηγήσουν κάποια ”σίγουρα” μερίσματα.

Ειδικά στις περιπτώσεις των τραπεζών, που έχουν ήδη ανακοινώσει τα πεπραγμένα του 2007 και των οποίων οι μετοχές έχουν πιεστεί κατά μέσο όρο 25% από την αρχή του έτους, ίσως χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η ύπαρξη μερισματικών αποδόσεων κοντά στο 5% δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το πόσο καλά εξετάζουν οι επενδυτές τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών και κατά πόσον δίνουν την απαιτούμενη προσοχή σε βασικά θεμελιώδη μεγέθη τους.

Σαφέστατα οι μερισματικές αποδόσεις δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή μετοχών σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, αλλά σίγουρα αποτελούν σημαντικό κίνητρο για την επιλογή διακράτησης μιας μετοχής.

Ειδικά σε περιόδους υψηλών διακυμάνσεων και έντονης ανασφάλειας, οι μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις μπορούν να αποτελέσουν ”ασφαλείς” επενδυτικές επιλογές.

Επιπροσθέτως, σημαντικό στοιχείο δεν είναι μόνο οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις αλλά και η συνέχειά τους, το οποίο έχει μεγάλη βάση για τις ελληνικές αλλά και για τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες.

Ποιοι ξεχωρίζουν

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι τράπεζες για τα μερίσματα της χρήσης του 2007 και τις τιμές που καταγράφουν στο ταμπλό σήμερα, η πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών διαπραγματεύεται με ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις, οι οποίες προέκυψαν τόσο από την πτώση της Σοφοκλέους κατά τους τελευταίους μήνες όσο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2008 και το 2009.

Πιο σημαντικό, όμως, είναι το στοιχείο ότι οι μερισματικές αποδόσεις χαρακτηρίζονται υψηλές ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η μέση τιμή των μετοχών για το 2007, οπότε ανατρέπεται το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες είναι υψηλές μόνο λόγω της διόρθωσης των τιμών στο ταμπλό.

- Η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται με τρέχουσα μερισματική απόδοση 4,63%, αφού το μέρισμα για τη χρήση του 2007 θα είναι 0,90 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το 2006 που ήταν 0,75 ευρώ ανά μετοχή. Σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής για το σύνολο του 2007 η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε 3,77%.

- Για την EFG Eurobank η μερισματική απόδοση του 2007 διαμορφώνεται σε 4,66%, αφού το μέρισμα για τη χρήση του συγκεκριμένου έτους που θα προταθεί στη γενική συνέλευση θα είναι 0,82 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 21,5% σε σχέση με το 2006. Σε σχέση με τη μέση τιμή του 2007 η μερισματική απόδοση υπολογίζεται σε 3,31%.

- Όσον αφορά στη Marfin Popular Bank, το μέρισμα για τη χρήση του 2007 θα είναι ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το 2006, και αντιστοιχεί σε δείκτη διανομής μερισμάτων της τάξεως του 50%. Η τρέχουσα μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε 5,83% και σε σχέση με τη μέση τιμή του 2007 η μερισματική απόδοση είναι 3,90%.

- Για την Τράπεζα Πειραιώς, το μέρισμα ύψους 0,72 ευρώ ανά μετοχή υποδηλώνει αύξηση της τάξεως του 41% σε σχέση με το 2006, ενώ η τρέχουσα μερισματική απόδοση υπολογίζεται σε 4%. Με βάση τη μέση τιμή της μετοχής στη διάρκεια του 2007, το μέρισμα αυτό αντιστοιχεί σε μέση μερισματική απόδοση 2,82%.

- Η Τράπεζα Κύπρου, με προτεινόμενο μέρισμα 0,44 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2007, διαπραγματεύεται με τρέχουσα μερισματική απόδοση 5,87% και μαζί με τη Marfin Popular Bank και την Ελληνική Τράπεζα εμφανίζει τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις μεταξύ των τραπεζών. Η μερισματική απόδοση της Τράπεζας Κύπρου βάσει της μέσης τιμής του 2007 διαμορφώνεται σε 3,61%.

- Για την Ελληνική Τράπεζα η τρέχουσα μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε 6,56%, αφού το μέρισμα για τη χρήση του 2007 είναι 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Η μέση μερισματική απόδοση για το 2007 υπολογίζεται σε 4,83% αν ληφθεί υπόψη η μέση τιμή της μετοχής στο ΧΑΚ. Ωστόσο, για το 2008 τα κέρδη της τράπεζας αναμένεται να υποχωρήσουν.

- H ΑΤΕbank διαπραγματεύεται με τρέχουσα μερισματική απόδοση 3,51%, αφού το συνολικό μέρισμα για τη χρήση του 2007 είναι 0,10 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 2006, ενώ βάσει της μέσης τιμής του 2007 η μερισματική απόδοση υπολογίζεται σε 2,55%.

- Τέλος, όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, παρόλο που δεν έχει ανακοινώσει το μέρισμα για τη χρήση του 2007, οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για 1,51 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να υπολογίζεται σε 4,18%.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τους δείκτες αποτίμησης ελληνικών και κυπριακών τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v