Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Πέρασε η εποχή της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής

Τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξάνονται, για να μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, τόνισε ο υπουργός. Κρίσιμη η διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών. Τι είπαν Γ. Πιτσιλής, Κ. Μίχαλος.

Τσακαλώτος: Πέρασε η εποχή της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής

Η εποχή όπου οικονομικές δυνάμεις φοροδιέφευγαν ανεξέλεγκτα έχει τελειώσει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε ημερίδα της ΑΑΔΕ, με θέμα «Επίλυση Διαφορών και Προστασία Φορολογουμένων».

Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, τα έσοδα υστερούσαν έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου κατά 6%-7%, γεγονός που αποκαλούνταν και νόμιμη φοροδιαφυγή, σημείωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι «αυτή η εποχή έχει τελειώσει, τα έσοδα πρέπει να αυξάνονται, για να μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρέπει να εξετασθεί και το θέμα της Επίλυσης Διαφορών που είναι κρίσιμο για τις σχέσεις μεταξύ των φορολογούμενων και των φορολογικών αρχών.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφερόμενος στη διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της Φορολογικής Διοίκησης. Όπως είπε, μια σύγχρονη φορολογική διοίκηση πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών.

Τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ αλλά και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών. «Οι σχέσεις κράτους και φορολογούμενων εξακολουθούν να είναι προβληματικές» ανέφερε ενώ επιχειρώντας να ερμηνεύσει το πολύ υψηλό ποσοστό ενδικοφανών προσφυγών που γίνονται αποδεκτές, εκτίμησε ότι οφείλεται ενδεχομένως σε «υπερβάλλοντα ζήλο» των φορολογικών αρχών κατά τον έλεγχο, στο όνομα της επίτευξης των στόχων για τα έσοδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v