Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Προχωρά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης ανέλυσε ο Δ. Παπαδημητρίου. Δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση στα δεδομένα τραπεζών, Δημοσίου και Ταμείων.

Παπαδημητρίου: Προχωρά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των επιχειρήσεων που δυνητικά μπορούν να διασωθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτή η διασύνδεση των δεδομένων των τραπεζών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου να λέει ότι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ανέρχονται στις 400.000, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσες εξ αυτών τηρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πλαίσιο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «στόχος του πλαισίου είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους υπό καλύτερες φάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύθμιση των οφειλών δεν εδράζεται μόνο στα πραγματικά στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης αλλά και στην αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης όλων των μερών, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών θα είναι win-win για όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το νομικό πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, διευκρινίζοντας ότι βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία διαβεβαίωσε ότι ως τότε θα είναι πλήρως έτοιμη.

Απαντώντας στις επισημάνσεις ότι ενδέχεται το συγκεκριμένο πλαίσιο να δίνει κάλυψη σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας γι’ αυτό, αφού ο οφειλέτης, υποβάλλοντας την αίτησή του, γνωστοποιεί στους πιστωτές που πρόκειται να συμμετάσχουν το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων καθώς και όλα τα δεδομένα εκείνα τα οποία θα επιτρέψουν την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του, ενώ παράλληλα ο οφειλέτης παραιτείται του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου.

Αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας των τραπεζικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα εμπλέκονται στη διαδικασία των διαγραφών, σημείωσε ότι προετοιμάζεται σχετική διάταξη από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία πρόκειται να εισαχθεί σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

Στο ερώτημα γιατί η νομοθετική ρύθμιση αυτή δεν έχει έλθει ακόμη, απάντησε ότι πρώτα θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και μετά να ακολουθήσει η ρύθμιση αυτή.

Σε ό,τι αφορά στην επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης από τα Πρωτοδικεία, αυτή φαίνεται ότι θα είναι προαιρετική, καθώς θα εξαρτάται από τη μη διατύπωση διαφωνιών επί της συμφωνίας, από πιστωτές που μειοψήφησαν.

Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στις επιτροπές της Βουλής και σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει ψηφιστεί από την ολομέλειά της έως τα τέλη του μήνα.

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης παρουσίασε τα βασικά βήματα του νόμου και ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης έκανε αναφορά στα χρηματοδοτικά μέσα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις σήμερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v