Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Εισαγγελική προσπάθεια απομάκρυνσης απεργών

Εισαγγελείς έκαναν την εμφάνισή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο αποκατάστασης της νομιμότητας και των παρεμβάσεων που προανήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

ΤτΕ: Εισαγγελική προσπάθεια απομάκρυνσης απεργών
Εισαγγελείς έκαναν την εμφάνισή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο αποκατάστασης της νομιμότητας και των παρεμβάσεων που προανήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη των εισαγγελέων είναι να απομακρύνουν τους απεργούς από το κτίριο της ΤτΕ, ούτως ώστε σε επόμενη φάση να μπορέσει να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.

Οργή Αλογοσκούφη για την αδυναμία ΤτΕ

Την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη προκαλεί η αδυναμία της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο ίδιος παρέπεμψε στη διοίκηση της ΤτΕ την ερώτηση εάν θα λειτουργήσει αύριο το Χρηματιστήριο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, μελλοντικά η εκκαθάριση των συναλλαγών να γίνεται από ιδιωτικές τράπεζες και έκανε λόγο για βάναυση κατάλυση των κανόνων μιας απεργίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός ”η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανεξαρτησία οικονομική, λειτουργική και πολιτική, αλλά έχει και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να διεκπεραιώνει. Αυτό που έγινε είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί να μην διασφαλίζεται η λειτουργία των συστημάτων πληρωμών.

Παρότι δεν είναι θέμα δικό μας, στη συνάντηση που είχα νωρίτερα με τον Ν. Γκαργκάνα συμφωνήσαμε για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της νομιμότητας”.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας έλεγαν στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις του κράτους θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της νομιμότητας, τονίζοντας ότι προέχει η είσοδος προσωπικού ασφαλείας στην τράπεζα.

Σε ερώτηση προς τον υπουργό εάν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αύριο θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο, ο κ. Αλογογκούφης είπε: ”Αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε στη διοίκηση της ΤτΕ. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Τα αποτελέσματα δεν μπορώ να τα γνωρίζω”.

Πρόσθεσε δε ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, αλλά υπάρχουν και κανόνες, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση καταλύθηκαν βάναυσα.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε στο μέλλον η εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών να γίνεται από ιδιωτικές τράπεζες ενώ έκανε γνωστό ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να έχει εικόνα των προβλημάτων.

Εκτίμησε ότι εάν αντιμετωπιστεί το μηχανογραφικό πρόβλημα στην ΤτΕ τότε και τα παρεπόμενα προβλήματα θα αποκατασταθούν άμεσα.

Τέλος, ερωτηθείς εάν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης της διοίκησης της ΤτΕ, απάντησε μουδιασμένα: ”Δεν υπάρχει κανένα θέμα απομάκρυνσης του Διοικητή”.

Εν κρυπτώ συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

Στα… κρυφά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη και Ν. Γκαργκάνα αφού νωρίτερα πέρασε από ”σαράντα κύματα!”.

Μετά την αναβολή της συνάντησης την περασμένη Δευτέρα, λόγω ίωσης του διοικητή, το ραντεβού ανακοινώθηκε επισήμως χθες το βράδυ πως θα γινόταν σήμερα το μεσημέρι στις 13:00.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά νωρίς το πρωί, χωρίς να προηγηθεί ανακοίνωση τροποποίησης του προγράμματος.

Έτσι, απεφεύχθη τετ-α-τετ Γκαργκάνα-δημοσιογράφων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v