Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποινικές διώξεις για νέα αδικήματα στα εξοπλιστικά

Η άσκηση των ποινικών διώξεων που καλύπτουν και την περίοδο της υπουργείας του Γιάννου Παπαντωνίου, ενδέχεται να αγγίξουν τον ίδιο ή συγγενικά του πρόσωπα καθώς και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Ποινικές διώξεις για νέα αδικήματα στα εξοπλιστικά

Ποινική δίωξη για νέα αδικήματα μεταξύ των οποίων αυτά της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αναμένεται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα που χειρίζεται τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που υπεγράφησαν επί υπουργείας Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ειδική ανακρίτρια αλλά και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου από την αξιολόγηση πληθώρας στοιχείων μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη κατάθεση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη, θα ζητήσουν με έγγραφό τους συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την περίοδο από το 2002 και έως σήμερα.

Η άσκηση των ποινικών διώξεων που καλύπτουν και την περίοδο της υπουργείας του Γιάννου Παπαντωνίου, ενδέχεται να αγγίξουν τόσο τον ίδιο η συγγενικά του πρόσωπα καθώς και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το αίτημα άσκησης συμπληρωματικής δίωξης οι ανακριτές αξιολόγησαν μεταξύ άλλων στοιχεία από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση η οποία δρομολογήθηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Παπαντωνίου, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.

Παράλληλα οι εισαγγελείς Διαφθοράς και οι αρμόδιοι ανακριτές συνεκτιμούν και τα στοιχεία από την έρευνα για τους λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Οι δικαστικές αρχές, δεν έχουν μέχρι σήμερα πεισθεί ότι τα χρήματα των επίμαχων λογαριασμών Κουράκου, προέρχονται όπως η ίδια ισχυρίζεται, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους. Σημειωτέον ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις στη δήλωση του πόθεν έσχες των συγκεκριμένων λογαριασμών σε ποινές φυλάκισης.

Παράλληλα στην Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν φθάσει νεότερες ενημερώσεις από τις ελβετικές αρχές,, για τον εντοπισμό δύο ακόμα λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου ενώ εκκρεμεί και αίτημα δικαστικής συνδρομής για την αποστολή όλων των στοιχείων για τους λογαριασμούς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σε ότι αφορά την απαγγελία κατηγοριών για νέα αδικήματα που ζητούν οι ανακριτές, δικαστικές πηγές, εκτιμούν, ότι μπορεί να καταστεί καταλυτική για την πορεία των ανακρίσεων καθώς τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μπορούν να απαγγελθούν και κατά πολιτικών προσώπων, όπως συνέβη και με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v