Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Εκπίπτει από τις δαπάνες ο ΦΠΑ για διατροφή εργαζομένων

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν δέχθηκε το ποσό που είχε εκπέσει του ΦΠΑ που αντιστοιχούσε στο κόστος τροφοδοσίας των πληρωμάτων των πλοίων.

ΣτΕ: Εκπίπτει από τις δαπάνες ο ΦΠΑ για διατροφή εργαζομένων

Εκπίπτει από τις δαπάνες ο ΦΠΑ που αφορά το κόστος διατροφής των εργαζομένων σε εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η αντίθετη νομοθετική πρόβλεψη (νόμος1642/1986) προσκρούει στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δικαίωμα προς έκπτωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού ΦΠΑ και δεν μπορεί, κατ αρχήν, να περιοριστεί. Σκοπός του συστήματος των εκπτώσεων είναι η πλήρης απαλλαγή του επιχειρηματία από το βάρος του οφειλομένου ή καταβληθέντος ΦΠΑ στο πλαίσιο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του.

Επίσης, αναφέρει το ΣτΕ ότι κατά τη διάταξη του άρθρου 101 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, με την οποία κυρώθηκε η 68/1946 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας «περί τροφοδοσίας των πληρωμάτων», η τροφοδοσία του πληρώματος του πλοίου αποτελεί νόμιμη υποχρέωση, η οποία βαρύνει τον εφοπλιστή και κατά συνέπεια «ο ΦΠΑ εισροών που επιβάλλεται επί της δαπάνης για την εν λόγω τροφοδοσία πρέπει να δύναται να τύχει εκπτώσεως από το ΦΠΑ των εκροών, που οφείλει να καταβάλει η τελευταία».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση γνωστής ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν δέχθηκε το ποσό που είχε εκπέσει του ΦΠΑ που αντιστοιχούσε στο κόστος τροφοδοσίας των πληρωμάτων των πλοίων που έχει και εκτελούν εσωτερικούς πλόες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v