Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bofinger: Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί και μετά να προσαρμοστεί

Ο γνωστός καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης επέκρινε τις επιλογές της Ευρωζώνης κατά τη διαχείριση της κρίσης, σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Υπέρ εκλογής Μακρόν και Σουλτς.

Bofinger: Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί και μετά να προσαρμοστεί

Την άποψη ότι «σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς» για την ιστορία της Ευρώπης, χρειάζεται μια επεκτατική μακροοικονομική πολιτική, εξέφρασε από το βήμα του 1ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου του Economist ο Peter Bofinger, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης και καθηγητής νομισματικής πολιτικής και διεθνών οικονομικών του Πανεπιστημίου του Würzburg.

Στο πλαίσιο αυτό, επέκρινε τις επιλογές της Ευρωζώνης κατά τη διαχείριση της κρίσης, όπως είπε, σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ο κ. Bofinger σημείωσε ότι η ΕΚΤ καθυστέρησε να προβεί στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μετά το 2013 η Ευρωζώνη έβαλε «φρένο» στη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή στη λιτότητα, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας, για την οποία εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει «πρώτα να αναπτυχθεί και μετά να προσαρμοστεί».

Ο ίδιος εξήγαγε το συμπέρασμα ότι το καλύτερο πολιτικό σενάριο για την Ευρώπη θα ήταν η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία αλλά και του Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία. «Είναι αρκετά Ευρωπαίοι για να μπορούν να δουν ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι η προσκόλληση σε αυθαίρετους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά η ενίσχυση της οικονομίας, ώστε να σταματήσουμε την ευρωπαϊκή αποσύνθεση», υποστήριξε ο κ. Bofinger.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v