Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είσοδο νέων πολυεθνικών πετρελαίου στην Ελλάδα βλέπει ο Σταθάκης

Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Είσοδο νέων πολυεθνικών πετρελαίου στην Ελλάδα βλέπει ο Σταθάκης

Τον δρόμο για την έλευση στην εγχώρια αγορά των υδρογονανθράκων κι άλλων διεθνών πετρελαϊκών εταιριών ανοίγει η συμμετοχή των εταιριών TOTAL και Edison στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και την επιλογή τους μαζί με τα ΕΛΠΕ για την παραχώρηση δυτικά της Κέρκυρας.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, το ΕΒΕΑ και το Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Διοίκησης.

Οπως είπε ο Γ. Σταθάκης, η συμμετοχή των δύο πολυεθνικών προσδίδει διεθνές κύρος στη χώρα, ενώ ανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των υδρογονανθράκων:

1. Κάλυψη νομοθετικών κενών και για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Αναβάθμιση της ΕΔΕΥ, ώστε η ίδια να αναλάβει την προκήρυξη νέων διαγωνισμών, τη διαχείριση του αρχείου των ερευνών.

2. Συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα έσοδα από τα δικαιώματα που θα κατευθύνονται στο Ταμείο Γενεών.

3. Να καλυφθούν νομοθετικά κενά γύρω από τις θεσμικές λειτουργίες της ΕΔΕΥ και του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ωριμότερη περιοχή είναι το Κατάκολο, ακολουθούν τα Ιωάννινα και ο Πατραϊκός Κόλπος, ενώ για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου οι συμβάσεις βρίσκονται στο ελεγκτικό συνέδριο.

Στην ίδια εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης άσκησε κριτική για την καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ζήτησε να γίνει επικαιροποίηση των δεδομένων για τους υδρογονάνθρακες.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε τη σημασία που έχει για την οικονομία η έρευνα των υδρογονανθράκων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς ανήγγειλε τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης και ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v