Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις

Τους στόχους για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ”προσγείωσε” ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι το 2008 είναι χρονιά περισσότερο προετοιμασίας παρά ολοκλήρωσης μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, ενώ για τον ΟΤΕ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ευνοϊκά διακείμενη στην προοπτική συνεργασίας του ΟΤΕ με κάποιον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

Γ. Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις
της Έλενας Λάσκαρη

Τους στόχους για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ”προσγείωσε” ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι το 2008 είναι χρονιά περισσότερο προετοιμασίας παρά ολοκλήρωσης μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, ενώ για τον ΟΤΕ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ευνοϊκά διακείμενη στην προοπτική συνεργασίας του ΟΤΕ με κάποιον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

”Είμαστε ανοιχτοί, δεν κάνουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, δεν έχουμε καμιά ιδιαίτερη βιασύνη. Ο ΟΤΕ μπορεί να συνεχίσει και μόνος του την προσπάθεια ανάπτυξής του”, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ”αυτό που χρειάζεται στην παρούσα φάση είναι να αφεθεί η διοίκηση του οργανισμού να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη, την οποία κάνει πολύ καλά”.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε για τις αποκρατικοποιήσεις ότι ”εφέτος θα κινηθούμε προσεκτικά, όχι μόνο για λόγους διεθνούς συγκυρίας, αλλά και εξαιτίας της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει το πρόγραμμα, με έμφαση σε τομείς υποδομής και δικτύων”.

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ είπε ότι οποιοσδήποτε θέλει να φτάσει ή να ξεπεράσει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου, πρέπει να πληροί ορισμένα εχέγγυα, όπως και να έχει άδεια από την διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ αναφορικά με τον προβληματισμό που υπάρχει στην Ε.Ε. σχετικά με την δραστηριοποίηση των Sovereign Wealth Funds, τόνισε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ελευθερία των αγορών και οι όποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να αφορούν είτε επιχειρήσεις ρυθμιζομένων αγορών, είτε επιχειρήσεις που προέρχονται από μονοπωλιακές αγορές, είτε βρίσκονται υπό αποκρατικοποίηση.

Ο υπουργός οικονομίας ερωτήθηκε για την περίπτωση συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE και τη δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα. Καταδίκασε εμμέσως πλην σαφώς την πρακτική των εργαζομένων για την εμπόδιση της σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ”όλοι πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα, δεν δικαιολογούνται συμπεριφορές που εμποδίζουν να λειτουργήσει η εταιρική διακυβέρνηση μιας μεγάλης εισηγμένης και σαφώς δεν δικαιολογείται να υπάρχει κομματική υπόθαλψη”.

Προανήγγειλε δε πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς όπως είπε, για τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής απαιτείται στάθμιση σειράς παραγόντων ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος. ”Όλες οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι εντός αυτού του πλαισίου”.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην υπόθεση του Λιχτενστάιν, αλλά και στον πληθωρισμό σημειώνοντας:

1. Πολιτικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την απομάκρυνση γραμματέως του μετά την υπόθεση του blogspot press.gr, αποσύνδεσε τις δυο εξελίξεις, λέγοντας ότι ”εσωτερικές αλλαγές γίνονται από καιρού εις καιρόν στο γραφείο μου”, αλλά δεν έχει σχέση με αυτή την υπόθεση και διεμήνυσε ότι δεν έχει καμία επιθυμία να φύγει από το Υπουργείο Οικονομίας, αν και τους υπουργούς τους ορίζει ο Πρωθυπουργός. ”Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είμαι πολύ ικανοποιημένος από το έργο που γίνεται και τους συνεργάτες μου. Έχουμε δουλειά ακόμη να κάνουμε, οι προκλήσεις της οικονομίας παραμένουν μεγάλες”.

2. Λιχτενστάιν.

Επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα ζητήσει τη συνδρομή των γερμανικών αρχών, προκειμένου να διακριβώσει εάν στο περιβόητο DVD με τον κατάλογο των φοροφυγάδων υπάρχει και ελληνική παρουσία.

3. Πληθωρισμός.

”Η αντιμετώπιση του εισαγόμενου πληθωρισμού είναι ευθύνη όλων μας”, είπε ο Γ. Αλογοσκούφης και ζήτησε τη συμβολή όλων ώστε να μην εξελιχθεί σε μονιμότερο πρόβλημα, σημείωσε ότι και οι επιχειρήσεις πρέπει να τιμολογούν προσεχτικά και οι εργαζόμενοι να σταθμίσουν τις διεκδικήσεις τους και η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v