Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χρυσό» εφάπαξ στον ΔΕΣΦΑ καταγγέλλει ο Κ. Σκρέκας

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ στους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, με την οποία καταγγέλλει προκλητική αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσης κορυφαίου στελέχους του Διαχειριστή στις... 258.000 ευρώ.

«Χρυσό» εφάπαξ στον ΔΕΣΦΑ καταγγέλλει ο Κ. Σκρέκας

Για προκλητική αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσής του στις 258.000 ευρώ μέσα από μεθοδευμένες ενέργειες, καταγγέλλει κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, ο βουλευτής της Ν.Δ. και Τομεάρχης Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας, με ερώτησή του που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, κάνει γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο που διορίστηκε στον ΔΕΣΦΑ από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ, που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ».

Όπως ο ίδιος ο βουλευτής περιγράφει για αυτό το στέλεχος, «προέρχεται από την εταιρία και πριν την επιλογή του για τη συγκεκριμένη θέση εργαζόταν στον ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής. Στις 11 Νοεμβρίου λοιπόν», συνεχίζει, «εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του, πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στον βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο)».

Κατά τον κ. Σκρέκα, η προαγωγή αυτή έκρυβε σκοπιμότητα: «Λίγες μέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα; Η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το εφάπαξ (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ». Και προσθέτει ο Τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ.: «Και όλα αυτά επειδή προήγαγε τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του».

Όπως υποστηρίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής, με αριθμό πρωτοκόλλου (3972/07-03-17), το «χρυσό» εφάπαξ το πληρώνουν οι καταναλωτές: «Λίγες μέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρίας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρίας για να διασφαλίσει τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον Διαχειριστή από πιθανό bail in, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση». Ο κ. Σκρέκας συμπληρώνει πως «το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016 στο κόστος των τιμολογίων».

Ο βουλευτής της ΝΔ επιδιώκει να συνδέσει την αύξηση του ποσού του εφάπαξ ως «ανταμοιβή για πιθανή συμβολή» του συγκεκριμένου στελέχους του ΔΕΣΦΑ «στην υπονόμευση της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας».

Τέλος, καλεί τους υπουργούς να καταθέσουν τα αποδεικτικά έγγραφα για τα ποσά που έλαβε το συγκεκριμένο στέλεχος, να απαντήσουν αν συμφωνούν με την απόφαση της ΡΑΕ ώστα τα 10 εκατ. ευρώ να περιληφθούν στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016 καθώς και για το αν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v