Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική εμπάθεια καταγγέλλει η Σαββαΐδου

Η κ. Σαββαΐδου υποστήριξε στο ΣτΕ ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας δεδομένου ότι εκδόθηκε προς ικανοποίηση κομματικών και πολιτικών επιδιώξεων.

Πολιτική εμπάθεια καταγγέλλει η Σαββαΐδου

Για συντονισμένο σχέδιο απομάκρυνσής της από τη θέση της γενικής γραμματέως αλλά και για πολιτική εμπάθεια στο πρόσωπο της έκανε λόγο κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσής της στο ΣτΕ η πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η κ. Σαββαΐδου ανέλαβε τα καθήκοντα της γενικής γραμματέως τον Ιούνιο του 2014 και αποπέμφθηκε με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2015.

Η πρώην γ.γ. προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, καθώς όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να παυθεί από τα καθήκοντά της με την συγκεκριμένη διαδικασία.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη καθώς δεν προηγήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας αφού πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί προηγουμένως η ίδια προς ακρόαση.

Η προσφυγή της συζητήθηκε στην επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί. Παρούσα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ήταν και η κ. Σαββαίδου η οποία πέραν των νομικών επιχειρημάτων κατήγγειλε πολιτική εμπάθεια από την κυβέρνηση στο πρόσωπό της.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας δεδομένου ότι εκδόθηκε όχι προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά προς ικανοποίηση κομματικών και πολιτικών επιδιώξεων, για το λόγο ότι η ίδια δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση.

Επίσης, υποστήριξε ότι η πολιτική εμπάθεια απέναντί της προκύπτει από σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν την επί μακρόν προσπάθεια απομάκρυνσή της από τη γενική γραμματεία και τις απόπειρες της κυβέρνησης καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας της να την εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Ως προς την ποινική εκκρεμότητα που είχε, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το ότι φερόταν να είχε δώσει χρονικό περιθώριο ενός έτους – και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος – στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων, οι δικηγόροι της ενημέρωσαν ότι έκλεισε.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε το υπ΄ αριθμ 1338/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο απαλλάσσεται των κατηγοριών καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τέλεσε την αποδιδόμενη αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v