Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέα πρόταση Σταθάκης-Παναγιωτάκης στους θεσμούς

Σε ραντεβού με τους δανειστές η ηγεσία του Υπ. Ενέργειας και ο επικεφαλής της ΔΕΗ καταθέτουν πρόταση συμφωνίας με τους θεσμούς για τα ενεργειακά. Πώς σχεδιάζεται η μείωση του μεριδίου της εταιρείας κάτω του 50% ως το 2020.

Με νέα πρόταση Σταθάκης-Παναγιωτάκης στους θεσμούς

Πρόταση συμφωνίας προς τους θεσμούς για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατεβάζουν σήμερα από κοινού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Το ραντεβού είναι σε εξέλιξη στο Χίλτον, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, και εκτός του υπουργού θα μετέχει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει πλαίσιο συμφωνίας για τον τρόπο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το 50% το 2020.

Η θέση που θα αναπτύξει και θα επιμείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τα ΝΟΜΕ, τα οποία θα οδηγούν ετησίως σε αποκλιμάκωση της τάξης του 10% του μεριδίου της ΔΕΗ. Πηγές θέλουν τον κ. Σταθάκη να επιμένει στο εργαλείο των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει τα δικά της εργαλεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, για τη μείωση της θέσης της στην αγορά. Αυτά είναι η πώληση χαρτοφυλακίου πελατών της μέσω μίας ή δύο θυγατρικών της εταιριών. Πηγές θέλουν ο αριθμός των πελατών να ανέρχεται στις 300.000.

Το δεύτερο εργαλείο που θα παρουσιάσει η διοίκηση της ΔΕΗ στους θεσμούς είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες στην κατασκευή νέων μονάδων, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό των προχωρημένων συζητήσεων για τη μονάδα της Μελίτης ΙΙ.

Τα δομικά μέτρα

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι στις διαπραγματεύσεις δεν έχει ανοίξει το θέμα των δομικών μέτρων στην περίπτωση αποτυχίας των ΝΟΜΕ. Αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν προτίθεται ναν συζητήσει τέτοιο θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση συζητούν μόνο το προαναφερόμενο πλαίσιο συμφωνίας, που θα παρουσιάσουν από κοινού με τη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v