Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου από 125 Συνδέσμους για την αποβιομηχάνιση της ΕΕ

Κοινή δήλωση από τους ευρωπαϊκούς συνδέσμους προς την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζητούν πρωτοβουλίες και δράσεις. Ανάμεσά τους και η FuelsEurope, όπου συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ.

Σήμα κινδύνου από 125 Συνδέσμους για την αποβιομηχάνιση της ΕΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αποβιομηχάνιση της Ε.Ε. κρούουν 125 σύνδεσμοι της Γηραιάς Ηπείρου, καλώντας τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν να αναλάβουν δράσεις.

Όπως τονίζουν σε κοινή τους δήλωση 125 ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Εταιριών Διύλισης όπου μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η βιομηχανία μέσα σε 14 χρόνια, από το 2000 έως και το 2014, έχασε 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με τη συνεισφορά της στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ να έχει μειωθεί στο 15,3% από 18,8%.

Αφορμή για την παρέμβαση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ήταν η χθεσινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιομηχανίας» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι 125 σύνδεσμοι υπογραμμίζουν στην κοινή τους δήλωση τη βαρύτητα που έχει η βιομηχανία στην ΕΕ:

«Απασχολεί άμεσα περισσότερους από 34 εκατ. εργαζόμενους σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ η έμμεση απασχόληση ανέρχεται σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στους συνδεδεμένους κλάδους», ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν: «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει τεράστιο δυναμικό έρευνας και καινοτομίας, διεθνή φήμη και αναγνώριση ποιότητας και βιωσιμότητας, ενώ προωθεί την υψηλού επιπέδου απασχόληση».

Όπως είναι εύλογο, περιγράφουν και τις προκλήσεις: «Αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις, με το ποσοστό της βιομηχανίας στο συνολικό προϊόν της ΕΕ να μειώνεται στο διάστημα 2000-2014 από 18,8% σε 15,3%, με αποτέλεσμα να χαθούν 3.5 εκατ. θέσεις εργασίας μεταξύ των ετών 2008-2014».

Οι Ευρωπαίοι εργοδότες φέρνουν σε αντιδιαστολή με την Ε.Ε. την προτεραιότητα που δίνουν άλλες χώρες, θέτοντας τη βιομηχανία στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους όπως η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ:

«Την ίδια ώρα, άλλες χώρες θέτουν τη Βιομηχανία στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους (“Made in India” Strategy, “Made in China 2015”, “America First")», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην κοινή τους δήλωση.

Οι 125 Ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι Βιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την ταχεία και αποφασιστική στήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν, στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη:

· Να επαναβεβαιωθεί ο στόχος για 20% του ΑΕΠ της ΕΕ από τη Βιομηχανία (προτεραιότητα για το 2020 του προέδρου Jean-Claude Junker στην έναρξη της θητείας του), με ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

· Να υιοθετηθεί ένα Πρόγραμμα Δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των βιομηχανικών κλάδων, μέσω μιας ανακοίνωσης της ΕΕ με συγκεκριμένα βήματα, χρονοδιάγραμμα και παρακολούθηση της υλοποίησης.

· Να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15.12.2016, που καλούν για μια ισχυρή και σύγχρονη βιομηχανική βάση της ΕΕ, όπως και το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20.05. 2016 για την ανάγκη μιας πολιτικής επαναβιομηχάνισης της ΕΕ».

Οι υπογράφοντες την κοινή δήλωση δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να καθοριστεί και εφαρμοστεί μια φιλόδοξη και καλά συντονισμένη Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική, που θα βοηθήσει στη διασφάλιση της παγκόσμιας υπεροχής των ευρωπαϊκών προϊόντων αλλά και των θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη

Εκ μέρους της ευρωπαϊκής διύλισης, τη δήλωση συνυπέγραψε η FuelsEurope, που αποτελεί τον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Εταιριών Διύλισης στον οποίο συμμετέχουν οι 42 εταιρείες που λειτουργούν Διυλιστήρια στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), εκπροσωπώντας το 100% της συνολικής δυναμικότητας διύλισης και το 75% της λιανικής αγοράς καυσίμων.

Ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ έχει σταθερή και ενεργό συμμετοχή στον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Εταιρειών Διύλισης -FuelsEurope & CONCAWE- εδώ και δεκαετίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v