Σύσταση neutral για την ελληνική αγορά διατηρεί η JP Morgan, τονίζοντας ότι η συμφωνία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων αναμένεται να παράσχει βραχυπρόθεσμα ένα περιθώριο ανόδου για την αγορά, ωστόσο σε πιο μακροπρόθεσμη βάση διατηρείται η αβεβαιότητα.
Όπως αναφέρει ο οίκος, το «αφήγημα» της ελληνικής αγοράς δεν έχει μεταβληθεί την τελευταία πενταετία: Ολοκλήρωση ή καθυστερήσεις στην αξιολόγηση οδηγούν αντίστοιχα σε αύξηση ή μείωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που με τη σειρά του οδηγεί σε επιτάχυνση ή επιδείνωση της ανόδου του ΑΕΠ και αντίστοιχα σε ράλι ή διόρθωση στο Χρηματιστήριο.
Αυτή η δυναμική δεν έχει αλλάξει, αλλά επιβεβαιώθηκε εκ νέου μετά την ανοδική κίνηση στο ΧΑ, που ακολούθησε τη συμφωνία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει λιγότερη λιτότητα και περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις υποδηλώνει χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Οι χαμηλότεροι στόχοι ήταν βασικό αίτημα του ΔΝΤ, κάτι που δείχνει ότι το ΔΝΤ σύντομα θα επιστρέψει στο πρόγραμμα, σημειώνει η τράπεζα.
Το καλό και το κακό σενάριο
Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλό άκρο του πρόσφατου εύρους αποτίμησης ενώ παραμένει η αναδυόμενη αγορά με τις δεύτερες χαμηλότερες τοποθετήσεις από παθητικούς επενδυτές αναδυόμενων αγορών (GEM).
Στο θετικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει συνέχιση της προόδου στο μέτωπο της αξιολόγησης, το περιθώριο ανόδου του ΧΑ διαμορφώνεται στο 41% ενώ αναμένεται πτώση των ομολογιακών αποδόσεων και μείωση της μεταβλητότητας στο ΧΑ.
Στο αρνητικό σενάριο, στο οποίο δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το περιθώριο πτώσης της αγοράς διαμορφώνεται στο 18%, με αύξηση της μεταβλητότητας και των ομολογιακών αποδόσεων, σημειώνει ο οίκος.