«Κόφτη» για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν τα αυστηρά -δεδομένων των αρνητικών συνεπειών της επταετούς ύφεσης- κριτήρια, που θα απαιτηθούν για να ενταχθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στην επικείμενη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών δεν θα ξεπεράσουν τις 80.000, παρά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να πείσει τους θεσμούς να χαλαρώσουν τα κριτήρια ένταξης.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διάταξη που προβλέπει την άρση του απορρήτου των καταθέσεων για όσους επιχειρηματίες επιδιώξουν να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση.
Τα προβλήματα, όμως, όσον αφορά στον εξωδικαστικό δεν σταματούν εδώ καθώς η καθυστέρηση στην ψήφισή του από τη Βουλή προκαλεί ντόμινο αρνητικών συνεπειών, κυρίως στα χαρτοφυλάκια των επιχειρηματικών δανείων.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι ακόμη κι αν πάει σύντομα στη Βουλή, το πρόβλημα δεν λύνεται καθώς για να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα (σ.σ. στην οποία θα ανεβαίνουν οι αιτήσεις ένταξης) θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες έχουν μεταφέρει στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το κόστος κατασκευής της πλατφόρμας, αλλά και να στηρίξουν το τιτάνιο έργο εφαρμογής του εγχειρήματος.
Άρση απορρήτου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι στο τελευταίο σχέδιο νόμου -στο οποίο ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές- προβλέπεται πως ο δανειολήπτης, είτε φυσικό πρόσωπο, είτε νομικό, που έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, για να ενταχθεί στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού πρέπει να δώσει άδεια άρσης του τραπεζικού και του φορολογικού του απορρήτου.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η προϋπόθεση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση ενός μεγάλου αριθμού κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ανήκουν στην ομάδα των στρατηγικά κακοπληρωτών.
«Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν πλουτίσει και οι επιχειρήσεις τους είναι υπερχρεωμένες και στο όριο της κατάρρευσης», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Με την άρση του απορρήτου, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες καθώς θα αποκαλυφθεί η περιουσία των ιδιοκτητών και των βασικών μετόχων».
*Δείτε αναλυτικά την τελευταία εκδοχή του σχεδίου νόμου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". Η επίμαχη αναφορά στην άρση απορρήτου των καταθέσεων είναι στο άρθρο 5.