Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξαναγεννιέται» ο Διαμεσολαβητής του Eπενδυτή

Κρίσιμος όσο ποτέ ο ρόλος του. Πώς γίνεται η υποβολή του αιτήματος και σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνει. Ποιες «αγκυλώσεις» αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έναντι της διοίκησης. Τα ποσοστά της επιτυχίας του.

«Ξαναγεννιέται» ο Διαμεσολαβητής του Eπενδυτή

Στην εκ νέου ενεργοποίηση του θεσμού του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών που θα υπαχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου θα αντιμετωπίσουν πάσης φύσεως γραφειοκρατικά προβλήματα, το υπουργείο θα επιδιώξει να «διαφημίσει» και να γνωστοποιήσει τις υπηρεσίες του θεσμού, ώστε διαδικαστικού τύπου κωλύματα που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν από τη διοίκηση, να μην επιβαρύνουν και να μην αποτρέψουν τους επενδυτές από τον στόχο τους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, αν και οι διαδικασίες ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων έχουν σε ένα σημαντικό βαθμό απλοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη προβλήματα.

Κι γι' αυτό, έως ότου υπάρξει ένα πλήρως απλοποιημένο πλαίσιο, τις όποιες αγκυλώσεις προκύπτουν (σ.σ. και η αλήθεια είναι πολλές) θα τις διευθετεί χωρίς κόστος για τους επενδυτές ο Δαμεσολαβητής. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, ο θεσμός υφίσταται και σε πολλές προηγμένες χώρες στις οποίες οι διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας και υλοποίησης επενδυτικών επιχειρηματικών σχεδίων ήδη είναι απλοποιημένες, τονίζοντας ότι ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή αποτελεί μία διεθνή πρακτική απεμπλοκής και διευκόλυνσης υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, ασχέτως των μικρών ή μεγάλων προσκομμάτων που δημιουργεί η διοίκηση κάθε χώρας.

Στην ελληνική περίπτωση, ο Διαμεσολαβητής, ο οποίος εδρεύει στο Enterprise Greece, διαχειρίζεται και μεριμνά για επενδυτικά σχέδια άνω των 2.000.000 ευρώ, εφόσον κατά τη διαδικασία αδειοδότησης ανέκυψαν συγκεκριμένα προβλήματα μεταξύ του επενδυτή και της Δημόσιας Διοίκησης, όπως γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις, διαφωνίες ή άλλες δυσχέρειες.

Η υπηρεσία παρέχεται στους επενδυτές από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενος επενδυτής διατυπώσει ειδικό αίτημα σχετικά με ένα υφιστάμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται χωρίς χρέωση.

Οι υποθέσεις που έχει διαχειριστεί

Η δραστηριότητα του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή δεν είναι πρόσφατη. Από την έναρξη της λειτουργίας του, δηλαδή από το 2014 έως σήμερα, ο Διαμεσολαβητής έχει υποδεχτεί 255 αιτήματα για βοήθεια σε θέματα αδειοδότησης επενδύσεων. Από αυτές, οι 210 έχουν ολοκληρωθεί και οι 45 είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece, oι μισές περίπου από αυτές έχουν επιλυθεί με θετική έκβαση για τον επενδυτή. Σημειώνεται ότι ακόμα και η λήψη μίας αρνητικής απάντησης από κάποια υπηρεσία για ένα αίτημα επενδυτή, δηλαδή η αρνητική για τον επενδυτή έκβαση της απεμπλοκής, δεν συνιστά αποτυχία του θεσμού του Διαμεσολαβητή, καθώς σημαντική είναι και η παροχή συγκεκριμένης τεκμηριωμένης απάντησης, αντί για την επί μακρόν παραμονή του επενδυτή σε κατάσταση αναμονής.

Με την έως τώρα εμπειρία, ο διαμεσολαβητής στις περισσότερες περιπτώσεις πέτυχε να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ επενδυτή-Δημοσίου, να αναδειχτεί το σημείο εμπλοκής και να αντιμετωπίσουν το θέμα οι Δημόσιες Υπηρεσίες με θετική διάθεση, με άμεσο αποτέλεσμα να επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία υλοποίησης του έργου.

Η πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά στον κλάδο του τουρισμού και της ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, κατόπιν της ενέργειας, της μεταποίησης (κυρίως τροφίμων και ποτών) και των logistics.

Τα κυριότερα εμπόδια

Τα κυριότερα θέματα που αντιμετώπισε ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή αφορούσαν:

- Εμπλοκές σε χωροταξικές / πολεοδομικές αδειοδοτήσεις, για παράδειγμα θέματα χρήσεων γης. Αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητας κυρίως των Υπηρεσιών και Φορέων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και των Περιφερειών, Δήμων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

- Καθυστερήσεις στην εκταμίευση χρηματοδοτήσεων επενδυτικών κινήτρων, αρμοδιότητας κυρίως του Υπουργείου Οικονομίας.

- Αρχαιολογικά θέματα, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνοντας το ΚΑΣ, Κεντρικά και Τοπικά Συμβούλια, Εφορείες Μνημείων.

- Καθυστέρηση στην εξέταση διαφόρων αιτημάτων (π.χ. χορήγηση αδειών λειτουργίας, δόμηση κ.λπ., ενστάσεων αρχιτεκτονικών μελετών κ.λπ.).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ανάγκη για Διαμεσολάβηση αμβλύνεται από το πρόσφατο ευνοϊκό πλαίσιο από νόμους και διατάξεις με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Επιπλέον τούτων, η πρόσφατη νομολογία για τον χωροταξικό σχεδιασμό διευκολύνει ουσιαστικά το έργο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης επενδύσεων.

Πώς παρέχεται η διαμεσολάβηση

Η υπηρεσία «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή» από το Enterprise Greece παρέχεται στους επενδυτές εφόσον ο ενδιαφερόμενος επενδυτής διατυπώσει ειδικό αίτημα σχετικά με ένα υφιστάμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Υπάρχει συγκεκριμένη αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, με ειδική τηλεφωνική γραμμή 210 33 55 770 και ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Μετά το αίτημα, άμεσα, τα στελέχη του Διαμεσολαβητή επικοινωνούν με τον επενδυτή ζητώντας τα στοιχεία που το τεκμηριώνουν και αναλύοντας μαζί του την κατάσταση. Εντοπίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και γίνεται η κατάλληλη, κατά περίπτωση, συνεργασία με αυτές για την επίλυση της υπόθεσης.

Πόσος χρόνος απαιτείται

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαμεσολάβησης εξαρτάται από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Στην απλή περίπτωση της πληροφόρησης, 1-3 ημέρες είναι αρκετές, δεδομένου ότι η υπηρεσία διαθέτει άμεση πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η συνήθης διαδικασία, όταν εμπλέκονται περισσότερες από μία υπηρεσίες, απαιτεί κατά μέσον όρο 15 ημέρες έως 1 μήνα.

Στην περίπτωση που απαιτείται προσφυγή σε συμβούλια ή επιτροπές, τότε η ολοκλήρωση των ενεργειών εξαρτάται από τις διαδικασίες. Και στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνουμε επιτάχυνση των διαδικασιών, οι οποίες όμως, από τη φύση τους, είναι χρονοβόρες και μπορεί να υπερβούν το τρίμηνο.

Η βοήθεια του Διαμεσολαβητή προς μία επιχείρησ δεν τερματίζεται με την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος για το οποίο απευθύνθηκε σε εμάς, αλλά παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία αδειοδότησης και στα επόμενα στάδιά της, έως την υλοποίηση της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v