Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Κοντά στην επιστροφή των Θεσμών εντός εβδομάδας

Για σημαντική πρόοδο στη συνάντηση των Βρυξελλών μιλά ο επικεφαλής του Eurogroup. Οσο παραμένουν «παράλογες απαιτήσεις» δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, λένε κυβερνητικές πηγές.

Ντάισελμπλουμ: Κοντά στην επιστροφή των Θεσμών εντός εβδομάδας

Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση προσεγγίζει κοινό έδαφος για την επιστροφή των θεσμών την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες ωστόσο από κυβερνητικές πηγές γίνεται λόγος για παράλογες απαιτήσεις που παραμένουν από την πλευρά του ΔΝΤ.

«Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε γραπτή δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ).

Οπως συμπληρώνει «κάναμε σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά στο κοινό έδαφος για να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα την Επόμενη εβδομάδα. Θα εξετάσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Η γραπτή ανακοίνωση, την οποία είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr, δείχνει ότι η πρόοδος ήταν σημαντική και πως δρομολογείται η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το Staff Level Agreement. 

Ωστόσο σκιές αφήνουν τοποθετήσεις κυβερνητικών πηγών. «Στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Εγινε πρόοδος ωστόσο όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Δεν έχει αποφασιστεί επιστροφή θεσμών στην Αθήνα αλλά υπάρχει πρόοδος ανέφερε στο Euro2day.gr ευρωπαϊκή πηγή, ενώ έτερη πηγή υποστηρίζει ότι η επιστροφή των θεσμών θα κριθεί τις επόμενες ώρες-ημέρες.

Όπως μεταδώσαμε το πρωί, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση έκαναν πρόοδο στο ακανθώδες θέμα της εκκρεμούς δεύτερης αξιολόγησης, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v