Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γολγοθάς» η νέα προσπάθεια πώλησης του ΔΕΣΦΑ

Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, η οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα κρατήσει εννέα μήνες. Ενδιαφερόμενους επενδυτές συνάντησε ο Γ. Σταθάκης.

«Γολγοθάς» η νέα προσπάθεια πώλησης του ΔΕΣΦΑ

Νέο κύκλος επεισοδίων στο τριετές σίριαλ της αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται ότι ανοίγει στο προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ολοκληρώσει μάλιστα και κύκλο επαφών με εκπροσώπους μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Φυσικού Αερίου, όπως τη βελγική Fluxys, τη ρουμανική Transgaz, την ιταλική Snam που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, αλλά και τη γαλλική GRTgas.

Πηγές κοντά στον υπουργό λένε στο Euro2day.gr ότι «οι εκπρόσωποί τους εμφανίστηκαν θετικοί στη συμμετοχή ενός νέου διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ».

Η κατάληξη σε αυτή την απόφαση, δηλαδή της εκκίνησης νέας διαγωνιστικής διαδικασίας και εγκατάλειψης της προηγούμενης, ήταν μονόδρομος. Όπως λένε πληροφορίες, ο παλιός διαγωνισμός που είχε αναδείξει την αζέρικη Socar ως αγοραστή του 66%, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Κι αυτό για μία σειρά λόγων, όπως επειδή στην τελική φάση υπήρχε μόνο η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς δηλαδή δεύτερο ή τρίτο πλειοδότη, όπου θα μπορούσε το ΤΑΙΠΕΔ -που έκανε το διαγωνισμό- να απευθυνθεί στους επόμενους παίκτες.

Άλλος ένας λόγος έχει να κάνει με το ότι με τη Socar είχε υπογραφεί συμφωνία και συνεπώς αυτή πρέπει να ακυρωθεί.

Πρόβλημα για τη συνέχιση του παλιού διαγωνισμού ήταν και οι όροι που έπρεπε να αλλάξουν, προκειμένου να αποφευχθούν συμμετοχές εταιριών φυσικού αερίου που είναι και παραγωγοί.

Πάντως, ο νέος διαγωνισμός, σύμφωνα με ειδικούς, ακόμη και σήμερα να προκηρυχθεί, θα κρατήσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν όλα κινηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, εννέα μήνες. Ο συγκεκριμένος χρόνος διάρκειας σπάνια τηρείται με τέτοιου μεγέθους διαγωνιστικές διαδικασίες.

Οι όποιες εξελίξεις γύρω από το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ εξαρτώνται βέβαια και από τη δεύτερη αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v