Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα ΡΑΕ με ΛΑΓΗΕ για τη χρέωση προμηθευτών

Νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη. Σε δημόσια διαβούλευση η εισήγηση του Λειτουργού Αγοράς, που ορίζει ανώτατη και κατώτατη τιμή στη χρέωση προμηθευτή για τον ισοσκελισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Σε απόφαση επιβολής μόνο ανώτατης τιμής προσανατολίζεται η ΡΑΕ.

Κόντρα ΡΑΕ με ΛΑΓΗΕ για τη χρέωση προμηθευτών

Στην επιβολή ανώτατης τιμής για την πρόσθετη χρέωση προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορά στην κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, χωρίς κατώφλι και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προσανατολίζεται η ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή επιμένει στην πρότασή της, που δημοσιοποίησε χθες το Euro2day.gr, κι ενώ σήμερα νωρίτερα το μεσημέρι προηγήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τη συμμετοχή της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Λειτουργός της Αγοράς γνωστοποίησε τη δική του θέση στον υπουργό και στην Αρχή. Η ΡΑΕ την έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Ο ΛΑΓΗΕ επεξεργάστηκε διάφορα σενάρια και εισηγείται τον καθορισμό διοικητικά άνω ορίου 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και κάτω ορίου 6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στη διαφορά της εικονικής Οριακής Τιμής Συστήματος και της πραγματικής Οριακής Τιμής Συστήματος.

Παράλληλα προτείνει και τον καθορισμό διοικητικά οριζόμενου άνω ορίου 8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση. Αν τον Ιανουάριο εφαρμοζόταν η προαναφερόμενη πρόταση του ΛΑΓΗΕ, οι προμηθευτές θα επωμίζονταν κόστος 37, 8 εκατ. ευρώ, από 185,8 εκατ. ευρώ που επιβαρύνθηκαν στην πράξη.

Ουσιαστικά ο ΛΑΓΗΕ θεωρεί ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μπορεί να κλείσει στο τέλος του 2017, απαιτώντας ετήσιο έσοδο 350 εκατ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με τον Λειτουργό, μπορεί να επιτευχθεί με την πρότασή του.

Πάντως, η ΡΑΕ, όπως γράφτηκε στην αρχή, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να επιμένει στη θέση της για επιβολή μόνο ανώτατης τιμής και χωρίς κατώτατη.

Όπως και να 'χει, στελέχη της σημειώνουν ότι θα περιμένουν και τις απόψεις της αγοράς, όπως αυτές θα διατυπωθούν και στη δημόσια διαβούλευση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v