Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εμπλοκή» με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για λόγους... υγείας!

Δεν συμφωνούν οι Γερμανοί της Fraport με τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για το ποιος και πώς θα καλύπτει το κόστος των ιατρείων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Τι δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

«Εμπλοκή» με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για λόγους... υγείας!

Στις 15 Μαρτίου θα παραδοθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία Fraport - Κοπελούζου, όπως υποστήριξε σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης είπε, μάλιστα, πως το αίτημα για αναβολή της παράδοσης, που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου, κατατέθηκε από τη Fraport, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της καθυστέρησης.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η παράδοση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη Fraport αντιμετωπίζει νέες καθυστερήσεις καθώς οι Γερμανοί αδυνατούν να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση για το ποιος θα επιβαρύνεται με το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών που πρέπει να λειτουργούν στα αεροδρόμια.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα με τα ιατρεία των αεροδρομίων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει να επιβαρυνθούν οι Γερμανοί με κόστος που οι ίδιοι δεν επιθυμούν να αναλάβουν. 

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για τη χώρα μας είναι, πάντως, η φημολογούμενη συμφωνία της Fraport για τη χρηματοδότηση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων καθώς δεν συμμετέχει καμία ξένη εμπορική τράπεζα. H χρηματοδότηση αφορά τόσο στο εφάπαξ τίμημα της εξαγοράς (Acquisition Facility, περί το 1,23 δισ. ευρώ) όσο και το ποσό για τις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει (Capital Expenditure Facility, άλλα 300 εκατ. ευρώ).

Στο σχήμα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Παρευξείνια Τράπεζα και η Alpha Bank.

Η τελευταία, κατά πληροφορίες, θα συμβάλει με περίπου 200 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v