Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κατανέμονται οι εισφορές στα μέλη Δ.Σ. εταιρειών

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας σε είδος και χρήμα και επικουρική κάλυψη, όχι όμως για τους συνεισπραττόμενους κλάδους του ΟΑΕΔ - ΟΕΚ - ΟΕΕ που σχετίζονται με την παροχή εξαρτημένης εργασίας.

Πώς κατανέμονται οι εισφορές στα μέλη Δ.Σ. εταιρειών

Έως και 41,06% ανέρχονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που θα πρέπει εφεξής να καταβληθούν για τις αμοιβές που λαμβάνουν τα μέλη εταιριών ή συνεταιρισμών και τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) Ανώνυμων Εταιριών (ΑΕ) ή Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανάλογα με το ασφαλιστικό πακέτο κάλυψης που ανήκουν.

Αυτό ορίζει η εγκύκλιος Νο 4 του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι από 1/1/2017 συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή τα ισχύοντα για τα πρόσωπα που ως διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλοι, διοικητές εταιριών ή συνεταιρισμών παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προς το νομικό πρόσωπο της εταιρείας ή του συνεταιρισμού με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ, εντάσσονται ως νέα κατηγορία ασφαλισμένων - εισφερόντων στον ΕΦΚΑ τα μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τη νέα κατηγορία υπαγόμενων προσώπων (αμοιβές Μελών Δ.Σ.) υπολογίζονται για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας σε είδος και χρήμα και επικουρική κάλυψη, όχι όμως για τους συνεισπραττόμενους κλάδους του ΟΑΕΔ - ΟΕΚ - ΟΕΕ που σχετίζονται με την παροχή εξαρτημένης εργασίας. Οι δε ασφαλιστικές εισφορές κάθε φορά υπολογίζονται επί της όποιας μορφής αμοιβής λαμβάνουν λόγω ιδιότητος.

* Δείτε όλη την εγκύκλιο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v