Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρβαση στόχου στα φορολογικά έσοδα με το… καλημέρα

Τον Γενάρη τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,270 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 6,43% τον στόχο του προϋπολογισμού (4,012 δισ. ευρώ). Υψηλότερες και οι επιστροφές φόρου.

Υπέρβαση στόχου στα φορολογικά έσοδα με το… καλημέρα

Με το δεξί ξεκίνησαν τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων του Γ. Πιτσιλή (φωτό).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσίασαν υπέρβαση κατά 258 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα, αφαιρούμενων των επιστροφών, ήταν υψηλότερα κατά 240 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση, για να ενισχύσει τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία η υπέρβαση κατά 1,8 δισ. ευρώ των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το 2016 και η εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 4,4 δισ. ευρώ έχουν διατηρήσιμα χαρακτηριστικά, διευρύνοντας τα περιθώρια ελιγμών στο δημοσιονομικό πεδίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τα προσωρινά στοιχεία, τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,270 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 6,43% τον στόχο του προϋπολογισμού των 4,012 δισ. ευρώ.

Παράλληλα δόθηκαν επιστροφές 314 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,08% του στόχου των 296 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα, αφαιρούμενων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,956 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,46% του στόχου των 3,716 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v