Συνάντηση Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών με Σταθάκη

Ο ΕΣΜΥΕ, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε διεξοδικά τον υπουργό για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΜΥΗΕ λόγω των πρόσθετων κριτηρίων χωροθέτησης που έχουν τεθεί και έχουν καθηλώσει την ανάπτυξή τους.

Συνάντηση Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών με Σταθάκη
Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη συναντήθηκε τη Δευτέρα 30.01.2017 ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων - ΕΣΜΥΕ.

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας κ. Γ. Σηφάκης (πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου), συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΜΥΗΕ καθώς και γενικότερα θέματα των ΑΠΕ.

Ιδιαίτερα, συζητήθηκαν διεξοδικά και αναλύθηκαν στον υπουργό τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΜΥΗΕ λόγω των πρόσθετων κριτηρίων χωροθέτησης (ΦΕΚ 518/05.04.2011) που έχουν τεθεί για τα ΜΥΗΕ και που έχουν καθηλώσει την ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο Σύνδεσμος υπέβαλλε στον υπουργό συγκεκριμένη πρόταση αντιμετώπισής του με τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να αξιοποιηθεί τμήμα του πλούσιου μικροϋδροδυναμικού της χώρας μας, επί της οποίας δόθηκε η υπόσχεση ότι θα εξεταστεί άμεσα.

Στην συνάντηση επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

• Στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και συγκεκριμένα τις υπερβολικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών και την πορεία ενσωμάτωσης της χρέωσης των προμηθευτών στα έσοδα του ειδικού λογαριασμού, με επιβολή ανώτατου και κατώτατου ορίου τιμής. Γίνεται προσπάθεια να μειωθεί άμεσα ο χρόνος αποπληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ, ήδη έχουμε ευοίωνα σημάδια, τον Ιανουάριο πληρώθηκαν δυο μήνες .

• Στη διαδικασία εξέτασης αδειών παραγωγής.

• Στα προβλήματα διείσδυσης των ΜΥΗΕ στο δίκτυο.

• Στην αντιμετώπιση των ΜΥΗΕ κατά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις ΑΠΕ.

• Στην επίσπευση των διαδικασιών του νέου αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ για άμεση προκήρυξη αιτήσεων για ΜΥΗΕ.

• Σε γενικότερα θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΜΥΗΕ.

Περαιτέρω, συζητήθηκε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας οδηγεί σταδιακά σε ενεργειακό μίγμα με λιγότερο άνθρακα και είναι στην πρόθεση της πολιτείας η ουσιαστική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βιωσιμότητα και προσοχή στον τελικό καταναλωτή.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και δόθηκε η υπόσχεση να επαναληφθεί σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v