Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά η 20ετής επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»

Την επόμενη εβδομάδα θα παρασχεθούν οι διευκρινίσεις που ζήτησε η κυβέρνηση για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθ. Βενιζέλος».

Πιο κοντά η 20ετής επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η 20ετής παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Όμως, στην ίδια σύσκεψη, που συμμετείχε και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες, έγινε γνωστό πως «παγώνει» η πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαδικασία πώλησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ θα γινόταν ούτως ή άλλως σε δεύτερη φάση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί ζήτησαν να παγώσει κάθε ενέργεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η χθεσινή συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που εντάσσεται στη συμφωνία με τους δανειστές. Θετικός εμφανίστηκε και ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για σειρά θεμάτων και κυρίως για το αν η διαδικασία είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της Ε.Ε., ώστε να μην υπάρξει παρέμβαση της Γεν. Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp.). Για τα θέματα που ζητήθηκαν διευκρινίσεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα απαντήσει εγγράφως εντός των επόμενων ημερών.

Υπηρεσιακά στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως παραμένει το «καυτό» θέμα με τις φορολογικές απαιτήσεις που έχει το υπουργείο Οικονομικών από τον ΔΑΑ, αν και ο τελευταίος έχει δικαιωθεί από το διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου για το γνωστό ζήτημα με τον ΦΠΑ.

Για σειρά άλλων θεμάτων που τέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, όπως η συνεργασία του ΔΑΑ με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ.λπ., αναφέρθηκε πως είναι ανεξάρτητα με το ζήτημα της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης.

Μετά και την αποστολή των διευκρινίσεων, ώστε να απαντηθούν οι απορίες των κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποτίμηση της 20ετούς παράτασης και στη συνέχεια να κληθεί ο ΔΑΑ να υποβάλει την προσφορά του.

Πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες ανεβάζουν το ύψος της προσφοράς στα επίπεδα των 500-600 εκατ. ευρώ. Μένει, όμως, να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντληθούν τα κεφάλαια για την πληρωμή της παράτασης, καθώς και τα χρήματα που θα βάλουν οι Καναδοί του ομίλου PSP που ελέγχουν το 40% του ΔΑΑ και το management.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30%, το δημόσιο διατηρεί το 25%, οι Καναδοί το 40%, ενώ το 5% ανήκει σε μέλη της οικογένειας Κοπελούζου. Η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2026 και όπως τονίζουν όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία, η νέα συμφωνία δεν αλλάζει ούτε μια γραμμή. Απλώς θα προστεθεί η πρόβλεψη για την 20ετή παράταση. Αν αλλάξει η σύμβαση, τότε η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει πως θα χρειαστεί διεθνής διαγωνισμός. Το θέμα έθεσαν και χθες οι δύο υπουργοί και παρασχέθηκαν σχετικές διευκρινίσεις. Οσο για τις απαιτήσεις που έχουν εγείρει δήμοι της Μεσογαίας, φαίνεται επίσης πως δεν θεωρούνται εμπόδιο για την παράταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v