Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση του αμερικανού πρέσβη κατά Ρωσίας-Gazprom

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια για να χειραγωγεί τα κράτη, σημείωσε ο Geoffrey Pyatt σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο. Τάχθηκε κατά ITGI και North Stream, σημειώνοντας ότι ενισχύουν το μονοπωλιακό ρόλο της Gazprom.

Επίθεση του αμερικανού πρέσβη κατά Ρωσίας-Gazprom

Την ένθερμη στήριξη των ΗΠΑ στα ενεργειακά έργα των αγωγών ΤΑP, IGB και του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη εξέφρασε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας Geoffrey Pyatt εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της ενεργειακής πολιτικής της Ρωσίας και της Gazprom.

Μάλιστα ο κ Pyatt τάχθηκε ευθέως κι εναντίον του αγωγού των ΔΕΠΑ - Edison ITGI θεωρώντας πως μαζί με τον αγωγό North Steam 2 ενισχύουν το μονοπωλιακό ρόλο της Gazprom.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές σημειώνοντας τη στήριξη της χώρας του προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποστήριξε ότι η Gazprom αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Όπως πρόσθεσε είναι βασικό να μην είσαι όμηρος σε έναν πάροχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση Τραμπ γνωρίζει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια για να χειραγωγεί τα κράτη. Απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών των ΗΠΑ προς τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης όπως η στήριξη της Λιθουανίας για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, της Ουκρανίας για τη διέλευση του καυσίμου καθώς και των έργων που δρομολογούνται στα Βαλκάνια.

Ο κ Pyatt υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ ώστε η Ελλαδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της περιοχής και δήλωσε πως πρέπει να προστατεύσουμε τα έργα του TAP του IGB και της Αλεξανδρούπολης έναντι των αγωγών North Stream 2 και τον ITGI.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει χώρο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή κι έφερε ως παράδειγμα την εταιρία Energean Oil and Gas η οποία έχει βγει εκτός συνόρων χάρη στην καινοτομία και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συνεχάρη την κυβέρνηση για την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέροντας τον ΟΛΠ και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια και την προέτρεψε για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v