Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Grexit και 5 άλλοι λόγοι που η Ευρώπη μπορεί να ταράξει τις αγορές

H Eυρώπη μπορεί να αποτελέσει πηγή έντονης μεταβλητότητας για τις αγορές το 2017. Οι κρίσιμες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και ο κίνδυνος να στηθούν κάλπες και στην Ιταλία.

Το Grexit και 5 άλλοι λόγοι που η Ευρώπη μπορεί να ταράξει τις αγορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά υπάρχουν πολλές πολιτικές και οικονομικές δυνητικές κρίσεις στην Ευρώπη που οι επενδυτές δεν πρέπει να υποτιμήσουν, υποστηρίζει το Marketwatch. 

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην λίστα του Marketwatch με τις έξι ευρωπαϊκές «εστίες» που ενδέχεται να προκαλέσουν αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές.

«Θυμάστε το Grexit; Tο πρώτο από τα ακρωνύμια που δημιουργήθηκαν για την έξοδο μιας χώρας, αντιμετωπιζόταν ως η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι να εμφανιστεί το “Βrexit” τον Ιούνιο και να βγάλει από το προσκήνιο τα προβλήματα της Ελλάδας. Τουλάχιστον για λίγο» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. 

Όπως επισημαίνει, οι πιστωτές της ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για να εκταμιεύσουν χρήματα στην Ελλάδα, τα οποία τα έχει ανάγκη για να αποπληρώσει λήξη χρέους 8 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, μας υπενθυμίζει το Marketwtach.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50

H επίσημη αίτηση της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να κατατεθεί το Μάρτιο, με τους αναλυτές να αναμένουν νέες πιέσεις στη στερλίνα.

Ολλανδικές εκλογές

Οι κάλπες θα στηθούν στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να δίνει σκληρή μάχη με τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς. Αν ο τελευταίος κερδίσει ένα υψηλό ποσοστό, μπορεί να ανοίξει το δρόμο της εξόδου από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη. 

Εκλογές στη Γαλλία

Η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Η ίδια έχει χαρακτηρίσει το Brexit ως το πιο σημαντικό γεγονός μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ως ένα ακόμα λιθαράκι για την κατασκευή του νέου κόσμου.

Ενδεχόμενες εκλογές στην Ιταλία

Οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που εγκρίνει το τμήμα του νέου εκλογικού νόμου που προβλέπει χορήγηση πριμ εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο έχει ενισχυθεί και μια πιθανή νίκη θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για έξοδο από το ευρώ.

Εκλογές στη Γερμανία

Η Μέρκελ έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου. Αλλά το ακροδεξιό κόμμα AfD έχει ελπίδες να καταλάβει την τρίτη θέση. Την ίδια στιγμή η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιου του SPD έχει ανεβάσει τις προσδοκίες των Σοσιαλδημοκρατών, καθιστώντας πιο αμφίρροπο το τελικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v