Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Μόνο με συμμετοχή ΔΝΤ θα πάρει νέα δόση η Ελλάδα

Συνδεδεμένη με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μια νέα εκταμίευση προς την Αθήνα, υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ. Δεν χρειάζεται να συνεισφέρει κεφάλαια, αλλά η εμπειρία του είναι απαραίτητη τονίζει.

Ρέγκλινγκ: Μόνο με συμμετοχή ΔΝΤ θα πάρει νέα δόση η Ελλάδα

H εκταμίευση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μια νέα δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να ξεμπλοκαριστεί μόλις το ΔΝΤ αποφασίσει να λάβει βέρος στο πρόγραμμα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 6 Φεβρουαρίου για να συζητήσει το θέμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να προσφέρει χρηματοδότηση, αλλά είναι αναγκαία η τεχνογνωσία του.

Υπέρ ευρωπαϊκής bad bank με οπλοστάσιο €250 δισ.

H συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής bad bank για την απορρόφηση του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης θα είναι ένα πολύτιμο βήμα για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τη Δευτέρα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM έγιναν μετά την παρουσίαση σχεδίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τα σχέδια της EBA, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη της νέας πανευρωπαϊκής οντότητας από τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβει κάποιο ρόλο ο δημόσιος τομέας», σημείωσε, προσθέτοντας πως η νέα οντότητα θα έχει ως στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 250 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, τα σχέδια της EBA δεν προβλέπουν το διαμοιρασμό του τραπεζικού ρίσκου μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της EBA, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Aντρέα Ενρία, παρουσίασε σχέδια για το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν ορισμένα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους σε μια «εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού».

Τα δάνεια θα αγοράζονται από την bad bank στην «πραγματική οικονομική τους αξία», ένα επίπεδο το οποίο θα το καθορίζει μετά από due diligence. Στη συνέχεια θα πρέπει να πουλήσει τα δάνεια σε αυτή την τιμή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Η EBA δεν έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει από μόνη της τις διαδικασίας για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank. Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η ομιλία του κ. Ενρία έχει σαν στόχο να προωθήσει την ιδέα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v