Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Μάιο οι συμβάσεις για το Πάτρα - Πύργος

Δύο νέες εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος δημοπρατούνται μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Τότε αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν και ο φάκελος «Μεγάλου Έργου», με στόχο να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις μέσα στον Μάιο.

Τον Μάιο οι συμβάσεις για το Πάτρα - Πύργος

Στις αρχές Μαΐου θα υπογραφούν ταυτόχρονα και οι οκτώ συμβάσεις για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου κατατίθενται οι προσφορές για την 4η εργολαβία και στα μέσα Μαρτίου για την 5η.

Στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν πως ο φάκελος «Μεγάλου Εργου», ώστε να ενταχθεί το οδικό έργο και τυπικά στο ΕΣΠΑ, θα υποβληθεί τις αρχές της άνοιξης στην Κομισιόν.

Προχθές ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως η απαραίτητη μελέτη κόστους - οφέλους θα παραδοθεί εντός 10-15 ημερών, ώστε να ενταχθεί στον συγκεκριμένο φάκελο. Το συνολικό κόστος του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος προβλέπεται να φτάσει τα 475.000.000 ευρώ.

Πάντως το χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών απέχει από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ετσι στις 7 Φεβρουαρίου θα υποβληθούν προσφορές για την 4η εργολαβία. Πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος Κυλλήνη - Βάρδα, προϋπολογισμού 74.010.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για την εργολαβία με το υψηλότερο κόστος μεταξύ αυτών που έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί προσφορές για τρία άλλα τμήματα και στους τρεις διαγωνισμούς μειοδότησε η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών του ομίλου Καλογρίτσα.

Συγκεκριμένα για το πρώτο τμήμα, προϋπολογισμού 67.200.000 ευρώ, η κοινοπραξία είχε καταθέσει προσφορά με έκπτωση 53%, για το δεύτερο τμήμα, προϋπολογισμού 58.400.000 ευρώ, η έκπτωση ανήλθε σε 55,32%, ενώ για το τρίτο τμήμα, προϋπολογισμού 53.250.000 ευρώ, η έκπτωση έφτασε το 57,45%.

Βέβαια, για να υπογράψει τις συμβάσεις ο όμιλος Καλογρίτσα χρειάζεται ενημερότητα πτυχίου και για τις δύο εταιρείες του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Ομάδα Κατασκευών την έχει χάσει πρόσφατα.

Η πέμπτη εργολαβία του άξονα Πάτρα - Πύργος αφορά στην κατασκευή του τμήματος Βάρδα - Σαγέικα, με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 68.000.000 ευρώ. Η έκτη εργολαβία θα αφορά στο τμήμα Σαγέικα - Κάτω Αχαΐα, η έβδομη το τμήμα Κάτω Αχαΐα - ΒΙΠΕ και η όγδοη το τμήμα ΒΙΠΕ - Μιντιλόγλι, ώστε ο οδικός άξονας να ενωθεί με την Ολυμπία Οδό.

Σημειώνεται πως τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει αλλαγή στη χάραξη του τελευταίου τμήματος, αίτημα που δεν ικανοποιείται από το υπουργείο Υποδομών, με το επιχείρημα πως αν μεταβληθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου, τότε απειλείται η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v