Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα για τα sovereign funds εξετάζει η Κομισιόν

Προβληματισμός αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin αναφορικά με την δράση των sovereign funds, κυρίως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου (13 και 14) έσχατη λύση την καθιέρωση της χρυσής μετοχής.

Μέτρα για τα sovereign funds εξετάζει η Κομισιόν
της Ελενας Λάσκαρη

Προβληματισμός αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin αναφορικά με την δράση των sovereign funds, κυρίως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου (13 και 14) με ενδεχόμενη καθιέρωση της χρυσής μετοχής να χαρακτηρίζεται ακραία λύση.

Σε δηλώσεις του, μετα το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ διατύπωσαν ανησυχίες ως προς τη συμπεριφορά και τη διαφάνεια αυτών των κεφαλαίων και παρέπεμψε για αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε, το βασικό πρόβλημα, είναι ο τρόπος συμμετοχής αυτών των κεφαλαίων στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων στην ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι ως σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένα προβλήματα και τα sovereign wealth funds συμπεριφέρονται σε γενικές γραμμές όπως και τα υπόλοιπα επενδυτικά κεφάλαια, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι σε πολλές χώρες μέλη υπάρχουν ανησυχίες ανάλογες με αυτές που πρόσφατα εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας μέτρα για την περίπτωση του ΟΤΕ.

”Το ζητούμενο είναι η προστασία των στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας μιας χώρας από την εισβολή κεφαλαίων τρίτων χωρών, τα οποία δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ορθής συμπεριφοράς και διαφάνειας” υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος όταν ερωτήθη αν η Ε.Ε προσανατολίζεται στην καθιέρωση της ”χρυσής μετοχής” του δημοσίου απάντησε ότι η λύση αυτή θα ήταν ”η πλέον ακραία”.

Ερωτηθείς ειδικότερα σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση της Ελλάδας για τον ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το θέμα ”συζητείται διμερώς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής. Υπήρχαν μάλιστα και υπηρεσιακοί παράγοντες από το Υπουργείο, που είχαν συνάντηση με τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς.

Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο συζητείται ανεξαρτήτως της γενικής κατεύθυνσης. Σε αυτό το θέμα ήμασταν υποχρεωμένοι, λόγω των εξελίξεων, να κινηθούμε πολύ ταχύτερα από την Ε.Ε. γενικότερα”.

Από άλλη απάντηση του υπουργού σε σχετική ερώτηση και ειδικότερα αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αρμόδιος επίτροπος Μακ Κρίβι συμφωνεί η διαφωνεί με τη νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Αλογοσκούφης άφησε να διαφανεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις της Κομισιόν αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά δεν θα αναγκαστεί η ελληνική πλευρά να υπαναχωρήσει.

”Μπορεί να αποδειχθεί στο τέλος, ότι κάποιες διαφορές απόψεων παραμένουν. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η δική μας ρύθμιση είναι ήπια. Αφορά διαδικασίες αποκρατικοποίησης, δεν αποκλείει κανέναν, απλώς βάζει κάποιους κανόνες, βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να εμπλακεί σε μια διαδικασία αποκρατικοποίησης. Δεν μπορεί οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης να γίνονται με πρωτοβουλία κάποιων επενδυτικών κεφαλαίων χωρίς τη σύμπραξη της ενδιαφερόμενης κυβέρνησης. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι χρειάζεται να κάνουμε πίσω” , δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές για μια ακόμη φορά ο κ. Αλογοσκύφης εμφανίστηκε ανήσυχος όσον αφορά στον πληθωρισμό αναφέροντας ότι η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων πρέπει να είναι πολυμέτωπη και να αφορά τόσο τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, όσο και των αγορών εργασίας, αλλά και του διοικητικού προσδιορισμού των τιμών ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών.

Γενικότερα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για περιορισμένες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον.

Κόντρα στις θέσεις του προέδρου της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τη συμφωνία μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος έως το 2010, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας , το Ecofin σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη επιβεβαίωσε το στόχο της εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από όλες τις χώρες του ευρώ ως το 2010.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο υπουργός η επίτευξη αυτού του στόχου κυρίως όσον αφορά τη Γαλλία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς μεγέθυνσης της γαλλικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναβολής της ενοποίησης των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από την προσεχή Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και η ενοποίηση θα προχωρήσει κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v