Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρέχει να προλάβει ο ΕΦΚΑ την πληρωμή εκκρεμών συντάξεων

Περίπου 9.000 παλαιές αιτήσεις συνταξιοδότησης ανά μήνα θα πρέπει να εκδίδουν και να αποπληρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έως τον Οκτώβριο. Τι προβλέπει η ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Τρέχει να προλάβει ο ΕΦΚΑ την πληρωμή εκκρεμών συντάξεων

Αγώνα δρόμου πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκειμένου παράλληλα με τη διοικητική αλλά και ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την έκδοση των περίπου 95.000 συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούν.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα 859 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει ο ΕΦΚΑ ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, περιγράφεται αναλυτικά σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Στην ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε χθες, σε ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι η αποπληρωμή των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα αποπληρωμής θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της επιχορήγησης. Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, αναφέρει η απόφαση, το πρόγραμμα της πρόσθετης επιχορήγησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Αν προκύψουν υπόλοιπα από την επιχορήγηση που δεν θα αξιοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών, θα πρέπει να επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2017.

Συνολικά, όπως έχει δημοσιεύσει επίσημα το υπουργείο Εργασίας, οι κύριες συντάξεις σε αναμονή (η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τα 3 χρόνια) ανέρχονται σε 95.000 και βάσει του σχεδιασμού, κάθε μήνα θα αποπληρώνονται συντάξεις και αναδρομικά για περίπου 9.000 αιτήσεις. Όπως μάλιστα, ορίζεται ρητά στην ΚΥΑ, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αποστέλλει στη διεύθυνση προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία με τις μηνιαίες επιχορηγήσεις για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από αυτές.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, θεωρώντας ίσως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κατά το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που μπήκε στο σύστημα μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το 2015, ενώ και το 2017 αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται αποκλειστικά συντάξεις που καθυστερούν από 3 μήνες (90 ημέρες) και πάνω. Τα 860 εκατ. προορίζονται για να πληρωθούν τα αναδρομικά που αφορούν σε αυτές τις συντάξεις, οι οποίες εκκρεμούν σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΟΓΑ.

Η μεταφορά των πιστώσεων από το ΓΛΚ προς τα ταμεία θα πραγματοποιηθεί με την ακόλουθη διαδικασία:

* Οι ΟΚΑ θα εκτιμήσουν τα συνολικά οφειλόμενα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, πριν από την υποβολή αιτήματος επιχορήγησης. Το σχετικό έντυπο που συντάσσεται, περιγράφει αναλυτικά τις εκκρεμείς αιτήσεις και τη χρονική περίοδο υποβολής τους. Στη συνέχεια, ο κάθε προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών των ταμείων υποβάλλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα επιχορήγησης.

Το αίτημα αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από:

Α) Μηνιαία πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης επιχορήγησης.

Β) Αντίγραφο του εντύπου Ε1, που συντάχθηκε για να παρουσιάζει αναλυτικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Γ) Έκθεση αιτιολόγησης για να τεκμηριώνεται το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση. Στην έκθεση θα πρέπει να αναλύονται οι λόγοι συσσώρευσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και γιατί δεν μπορούν να εξοφληθούν από τις πιστώσεις του εκάστοτε φορέα, με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού ή τα ταμειακά διαθέσιμα.

* Το υπουργείο Εργασίας αξιολογεί το αίτημα των Ταμείων και υποβάλλει με τη σειρά του πρόταση επιχορήγησής τους, προς το ΓΛΚ.

* Το ΓΛΚ αξιολογεί τις προτάσεις επιχορήγησης. Οι πιστώσεις που θα κριθούν αναγκαίες, μπορούν να πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με την αξιολόγηση του αιτήματος των ταμείων.

* Αφού λάβουν την επιχορήγηση, τα ενταγμένα στον ΕΦΚΑ ταμεία θα πρέπει να τροποποιήσουν σχετικά τον προϋπολογισμό τους και να προβούν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης και στην εξόφληση των σχετικών οφειλόμενων αναδρομικών ποσών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v