Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «περίσσεψαν» κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Περισσότερα χρήματα από ό,τι τελικώς χρειάσθηκαν, αιτήθηκαν οι φορείς, με αποτέλεσμα να περισσέψουν 462 εκατ. Για ανάγκη πιο ορθής εκτίμησης του κόστους κάνει λόγο το Υπ. Οικονομίας. Αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του προγράμματος φέτος.

Γιατί «περίσσεψαν» κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Στην υπερεκτίμηση του προϋπολογισμού ορισμένων έργων που είχαν υπαχθεί προς χρηματοδότηση κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 από διάφορους φορείς, οφείλεται η διαφορά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2016.

Αυτό επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι όλα τα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΔΕ «αποπληρώθηκαν στο ακέραιο».

Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 που δημοσιεύθηκαν χθες, προκύπτει ότι οι συνολικές δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν στα 6,288 δισ. ευρώ, έναντι προϋπολογισμού-στόχου 6,750 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, θα πρέπει να βρεθεί μια πιο αντικειμενική μέθοδος εκτίμησης του κόστους των έργων που υπάγονται στο ΠΔΕ, αλλά και να επαναξιολογείται ο προϋπολογισμός τους κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους, προκειμένου να εντάσσονται όσο το δυνατόν περισσότερο έργα σ' αυτό.

Σημειώνεται ότι ένα ποσό από την εξοικονόμηση του ΠΔΕ θα πιστωθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Πάντως κατά την εκτέλεση του ΠΔΕ του 2016, μεγαλύτερες καταγράφονται οι δαπάνες στο εθνικό σκέλος του προγράμματος που ανήλθαν στα 833 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον 83 εκατ. ευρώ προήλθαν από λογαριασμό που διατηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και διατέθηκαν για δαπάνες απαλλοτριώσεων και αποκατάστασης πυροπλήκτων του 2007.

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του ΠΔΕ για το 2017, ομοίως διαμορφώνεται στα 6,750 δισ. ευρώ, ωστόσο έχει προβλεφθεί μεγαλύτερη συμμετοχή του εθνικού σκέλους από τα 750 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016 στο 1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 33%. Το ποσό που θα κατευθυνθεί για τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα 5,750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πλάνο της συνολικής μεταρρύθμισης του πλαισίου υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων το 2016, δρομολογήθηκαν και συνεχίζονται το 2017 σχέδια δράσης προς ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, ώστε να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι πλέον επιτακτικές αναπτυξιακές ανάγκες, με κύριο γνώμονα την κοινωνική συνοχή.

Αναφορικά με την αύξηση του εθνικού σκέλους του προγράμματος για το τρέχον έτος, σημειώνεται ότι οι δράσεις που προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθούν αφορούν κυρίως προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, συντήρησης υποδομών, αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, με ενίσχυση των πληγέντων από αυτές.

Επίσης θα χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και προγράμματα για την ορθολογική οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v