Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει κλειστή η στρόφιγγα για τα νοικοκυριά

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αποτελούσαν το 53,8% της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2016. Ο πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με τα νοικοκυριά παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Παραμένει κλειστή η στρόφιγγα για τα νοικοκυριά

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αποτελούσαν το Σεπτέμβριο του 2016 το 46,2% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, με τα 2/3 αυτών να αφορούν στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με έκθεση της ΤτΕ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Όπως προκύπτει από την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε τριμηνιαία βάση, το γ΄ τρίμηνο του 2016 τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, οι όροι χορήγησης δανείων, καθώς και η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ δεν αναμένεται κάποια μεταβολή το δ΄ τρίμηνο του 2016.

Ο πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με τα νοικοκυριά παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα κατά το εννεάμηνο του 2016, δεδομένης της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών τόσο από μισθωτές υπηρεσίες όσο και από παροχή υπηρεσιών, ενώ παρατηρήθηκε μείωση και στην καθαρή αξία της περιουσίας των νοικοκυριών σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2015, ως αποτέλεσμα τόσο της πτώσης των τιμών των μετοχών όσο και της μείωσης στις τιμές των ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αποτελούσαν το 53,8% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2016.

Όπως προκύπτει και από την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, το γ΄ τρίμηνο του 2016 τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις όσο και οι όροι χορήγησης δανείων καθώς και η ζήτηση για δάνεια παρέμειναν επίσης σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, ενώ δεν αναμένεται κάποια μεταβολή το δ΄ τρίμηνο του 2016.

 

* Δείτε την έκθεση της ΤτΕ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v