Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράνομο διαδικτυακό στοίχημα με Bitcoin στην Ελλάδα!

Λερναία Υδρα με τις εταιρείες παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού, καθώς επιστρατεύουν ακόμα και το ψηφιακό νόμισμα για να ξεφύγουν από τους ελέγχους. Νέα λίστα ετοιμάζει η ΕΕΕΠ. Η συζήτηση για το μοντέλο αδειοδότησης.

Παράνομο διαδικτυακό στοίχημα με Bitcoin στην Ελλάδα!

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) βρίσκονται τουλάχιστον δύο ιστότοποι διαδικτυακού στοιχηματισμού, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Πρόκειται, μάλιστα, για εξαιρετικά εξελιγμένες υπηρεσίες στοιχηματισμού, καθώς προσφέρουν πολλά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, με τους παίκτες να χρησιμοποιούν bitcoins.

Εντός των ημερών, οι συγκεκριμένοι ιστότοποι πρόκειται να προστεθούν στη μαύρη λίστα της ΕΕΕΠ. Στη μαύρη λίστα στην οποία βρίσκονται σήμερα άλλοι 927 ιστότοποι, ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε χρήστες από την Ελλάδα.

Η υπόθεση με τους ιστότοπους που αξιοποιούν το bitcoin για τις συναλλαγές τους, ώστε οι παίκτες να μη χρειάζεται να περάσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος, δείχνει πάντως ότι η υπόθεση του παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Οσα κεφάλια και να κόβει η ΕΕΕΠ μέσω της μαύρης λίστας, άλλα τόσο ξεφυτρώνουν. Γι’ αυτό και στην αγορά τυχερών παιχνιδιών θεωρούν πως είναι απαραίτητη η ουσιαστική ρύθμιση και της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία λειτουργεί από το 2011 υπό «μεταβατικό καθεστώς» προσωρινών αδειών.

Μάλιστα οι 24 εταιρείες που έλαβαν τότε «προσωρινή άδεια» αξιοποίησαν τα νομικά παράθυρα, ώστε να λειτουργούν σήμερα δεκάδες ιστότοποι που προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος. Το ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους ιστότοπους λειτουργούν στην ουσία ως προκάλυμμα για παράνομες επίγειες δραστηριότητες στοιχηματισμού, όπως υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 24 αδειοδοτημένους διαδικτυακούς παρόχους, μόνο 4-5 δηλώνουν σοβαρά έσοδα στην ΕΕΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να σταματήσει το φαινόμενο των δεκάδων ιστοσελίδων με την ίδια «προσωρινή άδεια», στην Επιτροπή εξετάζουν τη δημιουργία «Λευκής Λίστας». Στη συγκεκριμένη λίστα θα μπουν όσοι από τους ιστότοπους των 24 «προσωρινά» αδειοδοτημένων εταιρειών καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Οι υπόλοιπες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ένταξης στη μαύρη λίστα, ώστε να μην είναι προσβάσιμες στους παίκτες από την Ελλάδα. Σε μια πρώτη κίνηση, προ ημερών η ΕΕΕΠ ενέταξε στη μαύρη λίστα τρεις ιστότοπους της "YEZ GAMING Ltd”, η οποία είχε λάβει προσωρινή άδεια.

Το σημερινό ομιχλώδες καθεστώς με τις προσωρινές άδειες δείχνει, πάντως, πως απαιτούνται πιο δραστικές λύσεις για την αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού, λένε στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες εξαιτίας και του γεγονότος πως η διοίκηση του ΟΠΑΠ υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία πως είχε συμφωνηθεί με το ελληνικό δημόσιο να διατηρήσει το μονοπώλιο και στο διαδικτυακό στοίχημα μέχρι το 2020.

Συνεπώς κάθε προσπάθεια π.χ. για οριστική ρύθμιση του καθεστώτος αδειοδότησης, όπως έχουν εξαγγείλει πολλοί υπουργοί που έχουν περάσει από το ΥΠΟΙΚ (από τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη μέχρι τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη), προσκρούει στη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Οσοι θεωρούν πως δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε, υποστηρίζουν πως και ο ΟΠΑΠ έχει κάθε συμφέρον να ρυθμιστεί οριστικά η υπόθεση του διαδικτυακού στοιχηματισμού, καθώς θέλει να επεκταθεί στη συγκεκριμένη αγορά. Όμως, ενώ στην περίπτωση του οργανισμού εφαρμόζονται αυστηρές προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίησή του στο διαδικτυακό στοίχημα, δεν ισχύει το ίδιο για τους «προσωρινά αδειοδοτημένους», λένε οι ίδιοι παράγοντες.

Προσθέτουν πως υπάρχουν διάφορα μοντέλα αδειοδότησης που μπορούν να εξεταστούν, όταν βέβαια βρεθεί κοινός τόπος με τον οργανισμό. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός αδειών ή μπορεί να υπάρχει κατώτερο πλαφόν για το τίμημα που πρέπει να καταβάλει κάθε ενδιαφερόμενος (π.χ. δύο ή τρία εκατομμύρια ευρώ). Ετσι, όπως εξηγούν, «θα παραμείνουν οι σοβαροί του χώρου, που ούτως ή άλλως είναι λίγοι σε σχέση με τις 24 προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρείες, και ταυτόχρονα θα μπουν στην αγορά κάποιοι διεθνείς παίκτες που σήμερα απέχουν.

«Βέβαια, με το σημερινό φορολογικό καθεστώς δεν πρέπει να περιμένουμε και συνωστισμό», εξηγούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v