Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EwG: Γραπτή διαβεβαίωση το αντίτιμο για «λευκό καπνό»

Τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι το έκτακτο επίδομα δεν θα έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα ζητούν οι δανειστές. Ετοιμη εμφανίζεται η κυβέρνηση να παράσχει τη σχετική «εγγύηση», με επιστολή του ΥΠΟΙΚ.

EwG: Γραπτή διαβεβαίωση το αντίτιμο για «λευκό καπνό»

Γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές των 617 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «πακέτου Τσίπρα» δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα αλλά θα είναι εφάπαξ για το 2016, φέρονται να ζήτησαν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών από τον Γιώργο Χουλιαράκη, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ αύριο αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές αναμένουν πως στην αυριανή νέα συνεδρίαση του EwG «θα βγει λευκός καπνός», με απόφαση για ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ειδικότερα ανέφεραν πως κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα, τονίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο καταβάλλεται εντός του 2016 προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από πηγές στις Βρυξέλλες ότι η συνεδρίαση του EwG ολοκληρώθηκε «χωρίς ομοφωνία». Η πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ σημείωσε ότι η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη σκιά των δηλώσεων Σόιμπλε ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί, αν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες.

Παραμένοντας στη σκληρή γραμμή και στη στρατηγική που εκτενώς περιέγραψε τη Δευτέρα το Euro2day.gr, ο Σόιμπλε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της.

«Η αρχική απάντηση είναι "όχι". Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v