Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς «λευκό καπνό» τα ραντεβού στο Χίλτον

Παραμένουν διαφορές σε εξωδικαστικό, ενέργεια και εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Με τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Απαίτηση ΔΝΤ για ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές.

Χωρίς «λευκό καπνό» τα ραντεβού στο Χίλτον

Χωρίς συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα, του εξωδικαστικού συμβιβασμού, της ενέργειας και των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους  υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως αφού σήμερα αναχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

«Συζητήσαμε τα θέματα της ενέργειας, των αγορών, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τον πτωχευτικό κώδικα» δήλωσε αμέσως τη συνάντηση ο Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. Παραμένουν ανοικτές κάποιες τεχνικές  εκκρεμότητες , διαφορετικές σε κάθε περίπτωση, για αυτό και θα συνεχίσουμε  τις συζητήσεις εξ αποστάσεως μέχρι να τα κλείσουμε».

Αν και ρωτήθηκε για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να επεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Δεν είναι μεγάλες οι διαφορές, σε άλλα είμαστε πιο κοντά» συνέχισε ο ίδιος εκφράζοντας τη βεβαιότητά του, ότι τα εν λόγω θέματα θα κλείσουν στις εξ αποστάσεως συζητήσεις.

Έτερος στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας,  πρόσθεσε ότι μπορεί οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν μετά τις γιορτές, όχι όμως για τα συγκεκριμένα θέματα, στα οποία η συμφωνία είναι εφικτό να προκύψει μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων.

Σύμφωνα με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά ως προς τα θέματα που άπτονται του υπουργείου Δικαιοσύνης,  με τον πτωχευτικό κώδικα να ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στη  Βουλή. Όπως σημείωσε ο κ. Κοντονής, δεν αναμένονται αλλαγές επί του νομοσχεδίου,  πλην ελαχίστων επί του άρθρου 99 που έχουν ζητήσει βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασυλίας - προστασίας των τραπεζικών  και δημοσίων υπαλλήλων που θα εμπλέκονται σε  ζητήματα διαγραφής οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων,  η σχετική ρύθμιση δεν θα  περάσει με τον πτωχευτικό κώδικα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ενσωματωθεί στο νομοθέτημα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Επί του εξωδικαστικού, οι διαφορές παραμένουν για τα ποιοι φόροι θα κουρεύονται, καθώς οι δανειστές ζητούν να διαγράφονται και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από τη μη καταβολή ΦΠΑ και ΦΜΥ, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά οι δύο πλευρές.

Πρόοδος σημειώθηκε και στα ζητήματα των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ και της απελευθέρωσης των αγορών και προϊόντων, εντούτοις, η ελληνική  πλευρά, ήρθε αντιμέτωπη με την απαίτηση του ΔΝΤ για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. 

Η απάντηση των Ελλήνων υπουργών ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να  γίνει, πολύ δε περισσότερο όταν εκκρεμεί η  έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν είναι νόμιμη η πιλοτική διεύρυνση των  Κυριακών σε τουριστικές περιοχές της χώρας, που θεσπίστηκε το 2014 αλλά πάγωσε μετά από την προσφυγή στη δικαιοσύνη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Πάντως όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι άλλοι τρεις θεσμοί, δεν έθεσαν τέτοιο ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v