Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χάρτης των δικαιούχων της 13ης σύνταξης

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τον τρόπο διανομής του έκτακτου βοηθήματος. Τι προβλέπει η τροπολογία και τι πρέπει να ξεκαθαρίσει η αναμενόμενη υπουργική απόφαση.

Ο χάρτης των δικαιούχων της 13ης σύνταξης

Εντός Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στους περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ, η έκτακτη εφάπαξ παροχή, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η διανομή θα γίνει με βάση τις καταστάσεις Δεκεμβρίου, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος θα επιδοτηθεί για τον σκοπό αυτό με περίπου 617 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ποσό των 850 ευρώ αφορά στο άθροισμα των συντάξεων όπως διαμορφώθηκε μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης.

Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο, το συνολικό άθροισμα των συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά, η παροχή καθορίζεται στα 300 ευρώ. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί αν για παράδειγμα το επίδομα θα δοθεί και στους δικαιούχους προσωρινών συντάξεων ή όχι.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση πάντως επισημαίνουν ότι καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων εμπίπτει στο αφορολόγητο όριο, ο υπολογισμός του έκτακτου βοηθήματος θα γίνει για αυτούς στα καθαρά ποσά που λαμβάνουν. Στην πράξη, όσοι λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων έως περίπου 712 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν σίγουρα το επίδομα.

Αντίστοιχα, για τους συνταξιούχους που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, η χορήγηση της έκτακτης παροχής θα γίνει σε συντάξεις έως περίπου 820 ευρώ.

Από την Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση κυρίως ωφελημένοι θα βγουν οι δικαιούχοι σύνταξης του ΟΓΑ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ που λαμβάνουν μόνο οργανικό ποσό (κάτω των 67), χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ όπως επίσης και των λοιπών ασφαλιστικών Ταμείων που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια, χήρες/χήροι με μόνο συνταξιοδοτικό εισόδημα τη σύνταξη του συζύγου, ομογενείς και αλλοδαποί που λαμβάνουν σύνταξη ΙΚΑ σε συνδυασμό με συντάξεις άλλων χωρών κ.ά.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, το κατώτατο πλαφόν είναι τα 300 ευρώ.

Το επίδομα θα το λάβουν περίπου 1.591.332 δικαιούχοι, πιθανότατα έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Για τον υπολογισμό του εισοδηματικού πήχη, κάτω από τον οποίο όλοι θεωρούνται χαμηλοσυνταξιούχοι και δικαιούνται του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από συντάξεις σε ατομική μηνιαία βάση.

Δηλαδή αν κάποιος λαμβάνει δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις -π.χ. μία χηρείας και μία γήρατος από ίδιο δικαίωμα, ή μία κύρια και μία επικουρική, θα πρέπει να τις προσθέσει για να δει αν δικαιούται την παροχή. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό που μπαίνει στην τσέπη, χωρίς όμως το ΕΚΑΣ και πριν την επιβολή του τυχόν φόρου.

Επίσης, δεν προβλέπονται οικογενειακά, περιουσιακά ή άλλα κριτήρια, με αποτέλεσμα σε ένα νοικοκυριό, αν υπάρχουν δύο συνταξιούχοι -π.χ. δύο σύζυγοι- που εισπράττουν κάτω από 850 ευρώ έκαστος, να πάρουν και οι δύο το βοήθημα.

Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των συντάξεων από τα 850 ευρώ. Αν αυτή η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος με άθροισμα συντάξεων 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξεις 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, τουλάχιστον 357.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέχρι 400 ευρώ συντάξεις, θα πάρουν σχεδόν μία σύνταξη ως έκτακτη παροχή.

Το μεγαλύτερο ποσό (ακόμη και 800 με 820 ευρώ) θα λάβουν οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας και ειδικά τα τέκνα (ορφανά) που εισπράττουν πολύ χαμηλές συντάξεις. Ευνοημένοι θεωρούνται επίσης οι συνταξιούχοι αγρότες του ΟΓΑ, που επίσης παίρνουν χαμηλές συντάξεις.

Αναλυτικά, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως περίπου 270.000 συνταξιούχοι θα λάβουν από 500-830 ευρώ. Περί τις 570.000 συνταξιούχοι θα λάβουν από 301 έως 500 ευρώ, ενώ 750.000 συνταξιούχοι βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί της εισοδηματικής κλίμακας και θα πάρουν όλοι οριζόντια από 300 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v