Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το true story του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα μέρος του παζλ, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών. Δεν πανηγυρίσαμε για το έκτακτο επίδομα, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Οι στόχοι για την ανάπτυξη. Κριτική στη στάση του ΔΝΤ.

Το true story του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Είμαι Παοκτζής και μαυροσκούφης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών ξεκινώντας την ομιλία του και απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπάρχουν πολλοί ήρωες και στον δημόσιο τομέα.

Το δικό μας «true story» κρύβει πολλές δυσκολίες που δεν θα ακούσετε, τόνισε. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από δημοσιεύματα παραμονές πρώτης αξιολόγησης που έφερναν την καταστροφή.

Σε αντίθεση με το success story, το true story λέει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πανηγύρισε για το έκτακτο επίδομα είπε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει. Δεν ξέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αν δεν δώσουμε το ποσό τώρα δεν θα μπορέσουμε λογιστικά να το περάσουμε την επόμενη χρονιά; αναρωτήθηκε.

Όπως είπε οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι ιδεοληψία. Χωρίς συλλογικές συμβάσεις δεν θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν από την ανάπτυξη.

Ψάχνουμε για μια διαφορετική Ευρώπη. Αν η Αριστερά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη διαφορετικότητα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ξέρουμε πια είναι τα προβλήματα, ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε, ποιους όχι και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουμε τώρα τα μέσα, τόνισε.

Το λαθρεμπόριο

Είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Κάνουμε αυτοκριτική για αυτό, σημείωσε. Στις λίστες φοροδιαφυγής όμως (Λαγκάρντ, Μπόργιανς) έγιναν ήδη πολλοί έλεγχοι. Σε τρεις εβδομάδες ταυτοποιήσαμε τα ονόματα της Λίστας Μπόργιανς, στη λίστα Λαγκάρντ χρειάστηκαν τρία χρόνια.

Ενοποιήσαμε όλες τις λίστες και θα ελεγχθούν όλοι, τόνισε.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα κακά νέα είναι πώς οι Θεσμοί δεν δέχονται να βάλουν τα έσοδα αυτά στους στόχους. Τα καλά νέα είναι ότι τα έσοδα αυτά θα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε όπως θέλουμε.

Ομολογούμε ότι χτυπήσαμε τους μεσαίους και το ξέρουμε. Τους λέμε να αναρωτηθούν με ποιους θέλουν να πάνε και ποιους να αφήσουν. Τους ζητάμε να δουν στην Ευρώπη ότι τα μεσαία στρώματα εγκαταλείπουν τον νεοφιλελευθερισμό. Η μεγάλη υπόσχεση της παγκοσμιοποίησης ότι θα επηρεαστούν μόνο εργάτες δεν επιβεβαιώθηκε. Με την Νέα Δημοκρατία δεν έχουν μέλλον, σημείωσε.

Οι στόχοι για ανάπτυξη

Το ΔΝΤ μιλά για ανάπτυξη 2,8% και η Τράπεζα της Ελλάδας 2,5%. Η ανεργία μειώνεται και οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αρχίσουν να ξοδεύουν. Παράλληλα οι πολιτικές στην υγεία ελευθερώνουν πόρους για τους πολίτες.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος είναι μέρος του παζλ, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα μαθηματικά του κ. Βενιζέλου είναι πέρα από την μαθηματική επιστήμη.

Το «true story» ξέρει ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αλλά ξέρει ότι μπορεί να έχουμε δυο χρόνια ανάπτυξη αλλά μετά δεν θα έχουμε αν δεν γίνουν αλλαγές στη χώρα, τόνισε. Γι’ αυτό δημιουργείται η δυνατότητα ακίνητα στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων να αξιοποιηθούν υπέρ της ελληνικής οικονομίας.

Επανέλαβε την πρόταση να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% σε 2,5% και το 1% να πάει για φοροαπαλλαγές στους μεσαίους, σε συμφωνία με τους θεσμούς, για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018

Η αντιπολίτευση έχει «σοκαριστεί» για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Στο πρώτο Μνημόνιο προβλέπονταν πρωτογενή πλεονάσματα 6,7% του ΑΕΠ. Στην επόμενη αναθεώρηση προβλέπονταν πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2021 και 3,5% το 2030.

Το φθινόπωρο του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς άφησε την επόμενη κυβέρνηση με άδεια ταμεία και μόλις ένα μήνα διαπραγμάτευσης, τόνισε.

Όπως είπε το ΔΝΤ παραδέχεται ότι μόνο με «ηρωικές προσπάθειες» θα πιαστεί το 3,5%. Αντί να πει ότι δεν μετέχει αν δεν μειωθούν τα πλεονάσματα ζητά από τη χώρα περισσότερα μέτρα.

Εμείς θα είμαστε εδώ όσο μπορούμε να υπηρετήσουμε το όραμα να αλλάξει η Ευρώπη. Θα είναι πολύ διαφορετική σε ένα δυο χρόνια και πρέπει να σταθούμε όρθιοι με τις αρχές μας, υπογράμμισε ο Ε. Τσακαλώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v