Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθώος για την παράβαση καθήκοντος ο Ανδρέας Γεωργίου

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αθώωσε το πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ για την «παράλληλη απασχόληση» στην στατιστική αρχή και το ΔΝΤ. Εκκρεμεί η υπόθεση για την αλλοίωση των στοιχείων για το έλλειμμα.

Αθώος για την παράβαση καθήκοντος ο Ανδρέας Γεωργίου

Αθωoς κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείτο για παράβαση καθήκοντος καθώς για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., διατελούσε και μέλος του ΔΝΤ.

Παράλληλα, κατηγορείτο ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν και είχε σχετική υποχρέωση από τον νόμο. Υπέρ της αθώωσης Γεωργίου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, τάχθηκε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σίσκου.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ως μάρτυρας, κατέθεσε η κ. Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ. H ίδια έχει κατηγορήσει τον κο Γεωργίου και για το ότι αλλοίωσε τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα της χώρας προκειμένου να εισέλθει σε Μνημόνιο, υπόθεση που -ως γνωστόν- παραμένει σε εκκρεμότητα.

Βάσει των συγκεκριμένων καταγγελιών της κ. Γεωργαντά μάλιστα ασκήθηκε δίωξη για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του κ. Γεωργίου. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κρίθηκε αθώος από το Συμβούλιο Εφετών, ωστόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση η οποία έγινε δεκτή. Πάντως προ ημερών, ο εισαγγελέας Γ. Κούτρας εισηγήθηκε εκ νέου στο Συμβούλιο την απαλλαγή του.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η κ. Γεωργαντά στο δικαστήριο, η παράλληλη ενασχόληση του κ. Γεωργίου αποσκοπούσε στη διευκόλυνση υπογραφής του μνημονίου.

Αντίθετα, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, όπως η Eurostat, υποστήριξαν κατηγορηματικά ότι ο μοναδικός λόγος που ο κ. Γεωργίου παρέμεινε για λίγους μήνες και στο ΔΝΤ ήταν για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, εξ ου και δεν πληρωνόταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v