Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τι ποντάρει η Αθήνα στο σημερινό Eurogroup

Ποια είναι τα όρια «επιτυχίας» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Τα μεγάλα «αγκάθια» και η στόχευση στο θέμα του χρέους. Η προετοιμασία νέου Eurogroup στα τέλη Δεκέμβρη και ο πονοκέφαλος των μέτρων του ΔΝΤ.

Σε τι ποντάρει η Αθήνα στο σημερινό Eurogroup

Με τρία καυτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης ανοιχτά έως και χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδοκά να ακούσει σήμερα από τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι η δεύτερη αξιολόγηση έχει κλείσει σε ποσοστό 95%.

Αναμένεται μάλιστα ακόμα και σήμερα να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, στο οποίο θα ενσωματώνονται διατάξεις οι οποίες απαντούν σε προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Το… 5% που απομένει όμως για να κλείσει το κεφάλαιο της αξιολόγησης περνά μέσα από τις απαιτήσεις των δανειστών για τη δημοπράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από τη ΔΕΗ, ώστε να ανοίξει περισσότερο ο ανταγωνισμός σε ιδιώτες και κυρίως επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, με κυρίαρχη την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων.

Τα δημοσιονομικά για το 2018, κατά την ελληνική πλευρά, έχουν κλείσει και οι απαιτήσεις πρόσθετων μέτρων από το ΔΝΤ για τη διετία 2019-20 (φτάνουν έως και τα 4,2 δισ. ευρώ) δεν μπαίνουν καν σε συζήτηση.

Τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης έδωσε χθες με συνέντευξή του στην Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, είπε, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το επίπεδο του χρέους.

Η δήλωση αυτή ξεκάθαρα στέλνει το μήνυμα ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να βάλει νερό στο κρασί της στο θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, στην απογευματινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχει επεξεργαστεί ο ESM αλλά είναι αμφίβολο -σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που είναι σε θέση να γνωρίζουν- αν η συζήτηση θα πάει παραπέρα. Δεν αναμένεται, εν ολίγοις, στο τέλος της ημέρας το Eurogroup να δώσει πράσινο φως ακόμα και για τα βραχυχρόνια μέτρα, εάν δεν ολοκληρωθεί νωρίτερα η δεύτερη αξιολόγηση. Οτιδήποτε διαφορετικό θα συνιστούσε -ευχάριστη- έκπληξη.

Πιθανή επάνοδος

Αν κάποια από τα ανοιχτά θέματα δεν κλείσουν σήμερα με πολιτική συμφωνία -το πιθανότερο-, τότε δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών νέα κάθοδος του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου έχει αρχίσει να ζυμώνεται το ενδεχόμενο ενός νέου έκτακτου Eurogroup γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, με (νέο) στόχο σε αυτή τη συνεδρίαση να κλείσουν όλα.

«Αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα μαζί, δεν πρόκειται να κλείσει τίποτα», ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικός αξιωματούχος, ενσωματώνοντας στη λύση-πακέτο, τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (έως το τέλος του 2018 δέχεται η κυβέρνηση) και τη συμφωνία για το χρέος σε συνάρτηση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα μηνύματα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση είναι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να μεταβληθεί έως τουλάχιστον το 2020. Σίγουρα όχι πριν τις γερμανικές εκλογές.

Εφόσον ο πήχης παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στις εκτιμήσεις του για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ με βάση τα έως τώρα προσδιορισμένα μέτρα και 3,5% που απαιτεί το πρόγραμμα.

Οι απαιτήσεις αυτές μεταφράζονται σε μέτρα της τάξεως των 4,2 δισ. ευρώ, στα οποία η κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά όχι. Πολύ περισσότερο δε όταν προσδιορίζονται με βάση τη συνταγή του ΔΝΤ για μείωση στο αφορολόγητο (στα 5.000-6.000 ευρώ) και νέα μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Για να καλυφθούν και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και οι αντοχές της κυβέρνησης (ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τέτοια μέτρα), τη λύση θα πρέπει να δώσει η παρέμβαση στο χρέος. Αλλιώς, το ΔΝΤ, με τα σημερινά δεδομένα, θα μείνει εκτός. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, δεν συζητείται καν, ούτε από τη Γερμανία, αλλά ούτε και από την Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v