Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Διεύρυνση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 6.479 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 27.334 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

ΤτΕ: Διεύρυνση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών
Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 6.479 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 27.334 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Αναλυτικότερα το Νοέμβριο του 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 742 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 3.400 εκατ. ευρώ.

Το μήνα αυτό διευρύνθηκαν τα ελλείμματα κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Επίσης, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνον εν μέρει από τη μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Η διεύρυνση (κατά 709 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2006) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 324 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 217 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 168 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 308 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων κυρίως από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 252 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 66 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 142 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2006 και διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες εισπράξεις. Αντίθετα, οι εισπράξεις των λοιπών τομέων (μεταναστευτικά εμβάσματα, κ.λπ.) ήταν διπλάσιες από τις αντίστοιχες πληρωμές.

(Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό).

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 6.479 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 27.334 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κυρίως του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, καθώς και – σε μικρότερο βαθμό -- τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5.266 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 3.265 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 1.896 εκατ. ευρώ), και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 105 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 518 εκατ. ευρώ ή 4,9%, δηλαδή πολύ λιγότερο από ό,τι οι πληρωμές για εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3.783 εκατ. ευρώ ή 11,9%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 1.237 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρέμειναν σχεδόν στάσιμες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 16,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.720 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού καθώς και με την άνοδο των επιτοκίων.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 730 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ κατά 387 εκατ. ευρώ και των καθαρών εισπράξεων των λοιπών (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομέων κατά 343 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Νοέμβριο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 460 εκατ. ευρώ, έναντι 452 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2006. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2.983 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 396 εκατ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 4.989 εκατ. ευρώ, έναντι 5.323 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

(με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 2.940 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2007, έναντι ελλείμματος ύψους 2.206 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 24.351 εκατ. ευρώ, έναντι 18.268 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Νοέμβριο του 2007 οι επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 88 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί κάποια σημαντική επένδυση. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 159 εκατ. Οι σημαντικότερες επενδύσεις μη κατοίκων αφορούσαν εισροή 110 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ από την SOCIETE GENERALΕ (Γαλλία) καθώς και εισροή 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ING ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ από την μητρική της ING CONTINENTAL (Ολλανδία).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 2.342 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται τόσο στις αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 2.592 εκατ. ευρώ), όσο και στις πωλήσεις μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 739 εκατ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς κυρίως από αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους και δευτερευόντως από πωλήσεις μετοχών του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 907 και 154 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Όσον αφορά τις ’’λοιπές’’ επενδύσεις, καταγράφηκε μεγάλη καθαρή εισροή ύψους 4.700 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη σημαντική άνοδο των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία υπεραντιστάθμισε κατά πολύ την αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 2.389 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις ανήλθε σε 992 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 3.381 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 13.395 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 23,9 και 7,7 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχα) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων κυρίως για τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, ύψους 14,2 δισεκ. ευρώ και 3,1 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, στην κατηγορία των ”λοιπών’’ επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 13.136 εκατ. ευρώ αντανακλά το γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων, κυρίως για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, ήταν διπλάσια της εκροής κεφαλαίων κατοίκων, κατά κύριο λόγο για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2007 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,35 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη ”συναλλαγματική θέση” στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα ”ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα” και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ.

Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Δεκεμβρίου 2007 θα ανακοινωθούν στις 19 Φεβρουαρίου του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v