Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λευκή Λίστα από Τειρεσία για τραπεζική διαφάνεια

Ο θεσμός της Λευκής Λίστας, στο πλαίσιο του Τειρεσία, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2003, προικειμένου να διασφαλιστούν κανόνες διαφάνειας στις συναλλαγές του κοινού με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Λευκή Λίστα από Τειρεσία για τραπεζική διαφάνεια
Από τις αρχές του 2003 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο θεσμός της ”Λευκής λίστας” στο πλαίσιο του Τειρεσία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα καταγράφεται στους ”φακέλους” των τραπεζών, το σύνολο των συναλλαγών του κοινού με τα πιστωτικά ιδρύματα. Ακόμα, κι αν είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναμένεται ότι θα περιορισθούν ακόμη περισσότερο οι επισφάλειες, που αποτελούν κι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. Επίσης ανοίγει κι ο δρόμος για την αύξηση των ορίων στην καταναλωτική πίστη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σε ισχύ τελούν μόνο οι ”μαύρες λίστες”, όπου περιλαμβάνονται μόνο όσοι δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους κατά τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες.

Την περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση των πιστωτικών ιδρυμάτων, επιθυμεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ο διοικητής της κ.Ν.Γκαργκάνας μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει την αύξηση των προβλέψεων που γίνονται για τις επισφάλειες. Για το σκοπό αυτό μάλιστα εξετάζεται η έκδοση σχετικής οδηγίας, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι χαλεποί χρηματιστηριακοί καιροί πάντως, φαίνεται, ότι έχουν θορυβίσει και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν διάφορες ”γραμμές άμυνας”. ”Το πρόβλημα είναι ότι η παρατεταμένα κακή χρηματιστηριακή συγκυρία δεν πλήττει πλέον μόνο τα μη λειτουργικά κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά έχει επεκταθεί και στα λειτουργικά” τόνισε στο Euro2day.gr κορυφαίο στέλεχος μεγάλης τράπεζας. Προκειμένου να προβλεφθούν ενδεχόμενες παρενέργειες, τα τραπεζικά επιτελεία εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v