Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΧΑ: Να επιστρέψουν στον διάλογο για το Κτηματολόγιο οι συμβολαιογράφοι

Να επιστρέψουν στις κοινές ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση των μελλοντικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου, ζητά η διοίκηση της ΕΚΧΑ από τους συμβολαιογράφους. Τι απαντάει στους εκπροσώπους των τελευταίων για κτηματογράφηση και γραφειοκρατία.

ΕΚΧΑ: Να επιστρέψουν στον διάλογο για το Κτηματολόγιο οι συμβολαιογράφοι

Με την ευκαιρία αλλά και σε απάντηση ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, σχετικά με τα αποτελέσματα και την εμπειρία του νομικού (και όχι μόνο) κόσμου από την 21 χρόνων πορεία και λειτουργία του Κτηματολογίου, η διοίκηση της ΕΚΧΑ επισημαίνει πως "οι αντιπαραθέσεις γύρω από το Κτηματολόγιο αποδεικνύουν πόσο εξακολουθεί αυτό το έργο να αποτελεί μεγάλο τεχνικό, νομικό και πολιτικό στοίχημα για την ελληνική κοινωνία".

Σε ανακοίνωση της ΕΚΧΑ αναφέρεται:

"Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η νέα κτηματοκεντρική βάση για την ακίνητη περιουσία συνιστά μια ιστορικών διαστάσεων μεταρρύθμιση υπέρ της διασφάλισης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών και του Δημοσίου, καθώς και υπέρ της δυνατότητας άσκησης ενημερωμένης πολιτικής γης, όμως είναι αναμενόμενο να διαφέρει η μεθοδολογική προσέγγιση κάθε εμπλεκόμενου σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Η διαδικασία κτηματογράφησης που εισάγεται με το ν. 2308/95, βασίζεται στην υποβολή δήλωσης από τους πολίτες, και υποχρεωτικά πλέον (μόλις από το 2013) από το Δημόσιο. Με την επιλογή αυτή: α) εξασφαλίζεται η καταγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου, τα οποία δεν τηρούνται στο Υποθηκοφυλακείο, β) εντοπίζονται και οριοθετούνται τα ακίνητα τα οποία ιδίως στις αγροτικές περιοχές, περιγράφονται στα συμβόλαια με ελλιπή τρόπο, με αναφορά σε κάποιο τοπωνύμιο, με όμορους ιδιοκτήτες και διαστάσεις μη επιβεβαιωμένες και γ) καταγράφονται τα δικαιώματα κυριότητας, με αιτία κτήσης την χρησικτησία, ή την κληρονομιά, όταν οι δικαιούχοι δεν έχουν προβεί στην πράξη αποδοχής κληρονομιάς.

Σχετικά με την ποιότητα της κτηματογράφησης, σήμερα στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου συμπεριλαμβάνονται 4.977.874 ακίνητα και από τα τηρούμενα στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν 40% των ακινήτων αυτών έχει ήδη ελεγχθεί από τους δικαιούχους τους ή/και έχει αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής. Οι «αιτήσεις προδήλων σφαλμάτων» και οι «αγωγές άρθρου 6 του ν.2664/1998» που έχουν υποβληθεί αφορούν μόλις στο 6,7% των ακινήτων αυτών.

Η αποκάλυψη και ορθή οριοθέτηση της Δημόσιας Περιουσίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Κτηματολογίου και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση δασικών χαρτών για το 55% της χώρας από την ΕΚΧΑ AE, ενώ επίκειται η έναρξη της ανάρτησης για το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες. Παράλληλα, δρομολογείται ο προγραμματισμός υλοποίησης των υπολειπόμενων δασικών χαρτών ως τις αρχές του επόμενου έτους.

Τέλος, η αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τους πολίτες θα πρέπει να αποτελούν στρατηγική επιλογή για το σύνολο των εμπλεκομένων στις εμπράγματες συναλλαγές, ώστε να διεκπεραιώνουν αμεσότερα και χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις τις συναλλαγές τους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατό να ευδοκιμήσει εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται με τις εμπράγματες συναλλαγές, αν η επικοινωνία γίνεται μέσω δελτίων Τύπου. Για τον λόγο αυτόν, καλούμε και πάλι τα όργανα που εκπροσωπούν τους δημόσιους λειτουργούς συμβολαιογράφους να επιστρέψουν στις κοινές ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχαν ήδη εδώ και δύο έτη, ώστε να συμβάλουν ουσιαστικότερα στη διαμόρφωση του μελλοντικού οράματος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κτηματολογίου.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα, η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου συνιστά κεντρική δέσμευση για τη χώρα. Σήμερα, όμως, η ολοκλήρωση αυτή, εκτός από εφικτή ή ευκταία, είναι και ορατή και στην υποστήριξη και εκπλήρωσή της καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι, πολίτες, δημόσιο, ειδικοί και φορείς. Ας το κάνουμε όσο πιο παραγωγικά και έγκαιρα γίνεται".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v