Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Αλογοσκούφης: Δεν δεσμεύεται για το ΦΠΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας και της τιμής των τσιγάρων άφησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αποφεύγοντας να αναλάβει δέσμευση περί μη αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Γ. Αλογοσκούφης: Δεν δεσμεύεται για το ΦΠΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας και της τιμής των τσιγάρων άφησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αποφεύγοντας να αναλάβει δέσμευση περί μη αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο υπουργός Οικονομίας παρείχε στήριξη στη νέα υπουργό Απασχόλησης Φ.Πάλη Πετραλιά διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναλάβει ...επιτηρητής της, προανήγγειλε ήπια αλλαγή στο ασφαλιστικό και απέκλεισε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Στο φορολογικό πεδίο ο υπουργός Οικονομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στα τσιγάρα, ενώ απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε ”δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία διάθεση να αυξήσει ο υπουργός Οικονομικών κανένα φόρο. Δεν έχω κανένα προγραμματισμό να αυξήσω το ΦΠΑ ούτε το 2008, ούτε το 2009, ούτε το 2010” αλλά συμπλήρωσε κατόπιν πιέσεων για ξεκάθαρη θέση περί μη αύξησης του ΦΠΑ πως ”δε θα πω κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί να μετανοιώσω από τις συνθήκες”.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι τα θέματα χρηματοδότησης του συστήματος έχουν κλείσει από το διάλογο που έγινε στη Βουλή, συμπληρώνοντας με νόημα ότι ”το θέμα δεν είναι να βρούμε χρήματα από το φορολογούμενο για τον ασφαλισμένο”. Δεν απέκλεισε όμως μελλοντική επαναδιαπραγμάτευση του θέματος με τη χαρακτηριστική διατύπωση ”δεν αποκλείω αύξηση της χρηματοδότησης αν είναι σε συνάρτηση με τη μεταρρύθμιση”.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η μεταρρύθμιση θα είναι ήπια , επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του μετά το καλοκαίρι σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό δεν θα λυθεί με μία μεταρρύθμιση και θα απαιτηθούν διαδοχικές παρεμβάσεις.

Τέλος ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει επωμιστεί ”ρόλο ...επιτηρητή” της νέας υπουργού Απασχόλησης , όπως ανέφεραν δημοσιεύματα εφημερίδων και σημείωσε ότι ”η κ. Πετραλιά είναι πλήρης υπουργός, δεν έχει κανέναν να την επιτηρεί και εγώ δεν θέλω άλλες αρμοδιότητες πέραν αυτών που έχω”.

Όσον αφορά τον ΟΤΕ, ενέταξε τη γνωστή τροπολογία που κατετέθη πρόσφατα στη Βουλή στο πλαίσιο της θωράκισης του οργανισμού έναντι τυχόν επιθετικών εξαγορών.

Είπε πως ”σε όλο τον κόσμο υπάρχει πρόβλημα με τα τα sovereign funds και γίνονται αλλαγές στη νομοθεσία. Αυτά τα νέα φαινόμενα μας ήρθαν και στην Ελλάδα. Φάνηκαν κάποιες επιθετικές κινήσεις και έπρεπε να θωρακίσουμε τους οργανισμούς δικτύων από τυχόν επιθετικές εξαγορές”.

Ελενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v