Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά θέματα η ΝΔ

Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη προς Αλβανία και Τουρκία. Χαμηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο από την Πειραιώς. Επανέρχεται το γαλάζιο θετικό αφήγημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά θέματα η ΝΔ

Με ιδιαίτερη προσοχή και έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν στη ΝΔ τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, όπου η κινητικότητα -σε πολλά μάλιστα μέτωπα- είναι εξαιρετικά έντονη. Το Κυπριακό αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο του γαλάζιου επιτελείου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι σε ανοικτή γραμμή με τον νέο τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος (και πρώην διπλωμάτη) Γιώργο Κουμουτσάκο, αποκρυπτογραφώντας τα δεδομένα και διαμορφώνοντας τη στρατηγική του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ήπειρο στο πλαίσιο του ανοίγματος της ΝΔ στην κοινωνία, αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Άντι Ράμα σε βάρος της χώρας μας, καθώς και για τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική μειονότητα από την αλβανική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προγραμμάτιζε να βρεθεί σήμερα στη Θράκη, άλλη ευαίσθητη ακριτική ελληνική γωνιά απ' όπου θα έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην Τουρκία, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση της εκεί επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα ανέτρεψε τον σχεδιασμό στο γαλάζιο στρατηγείο.

Πρόθεση του προέδρου της ΝΔ είναι να κρατήσει γενικώς χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους στα εθνικά θέματα. Και παρόλο που στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε για έλλειψη «ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής» εκ μέρους της κυβέρνησης, οι σχετικές ανακοινώσεις του κόμματός του είναι προσεκτικά διατυπωμένες, χωρίς να είναι σφόδρα επικριτικές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σίγουρα σε άλλο μήκος κύματος από τις γαλάζιες τοποθετήσεις στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, σχολιάζοντας χθες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κουμουτσάκος τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης όλων των περιθωρίων για λύση, εξέφρασε στήριξη στον Αναστασιάδη και επισήμανε τις ευθύνες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνει πρωτοβουλίες και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αναδείξει τις προκλήσεις των γειτόνων μας. Έτσι, χθες ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε τροπολογία (που υπερψηφίστηκε) για τις αναφορές Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

«Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη. Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα... Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των βουλευτών του, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, λόγω και των διεθνών εξελίξεων.

Θετικός πολιτικός λόγος

Ο κ. Μητσοτάκης, στο εσωτερικό μέτωπο, επαναφέρει το γαλάζιο θετικό αφήγημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με το νέο κύκλο περιοδειών που ξεκινά από σήμερα, θα συνεχίσει μεν την έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, ωστόσο μεγάλη έμφαση θα δώσει και στις θέσεις της ΝΔ στην οικονομία και την καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μίλησε για ανάγκη να υπογραμμιστεί στην κοινωνία ο «θετικός πολιτικός λόγος και όχι η εκμετάλλευση της οργής και του θυμού».

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του επειδή «ο κόσμος, η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αρχίζει να μας ακούει ξανά. Από το να μας χειροκροτούν λίγοι, είναι πολύ καλύτερο να μας ακούνε πολλοί. Γιατί έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Όχι μόνο ως αντίδραση στην πιο αποτυχημένη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Αλλά πρωτίστως ως ένα θετικό ρεύμα δημιουργικής ανασυγκρότησης», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v