Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Το χρέος έγινε προπέτασμα καπνού για την κυβέρνηση

Η ρύθμιση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος καμίας λύσης, αλλά πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με οίκτο. Oι θέσεις για εθνικά θέματα και προϋπολογισμό.

Μητσοτάκης: Το χρέος έγινε προπέτασμα καπνού για την κυβέρνηση

Δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία στον οικονομικό τομέα, που κάνει αναγκαία την πολιτική αλλαγή, αλλά και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τόνισε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον πλανήτη. Όπως είπε, σε 20 ημέρες έχουμε κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία. Τον Γενάρη αναλαμβάνει ο Τραμπ ενώ το 2017 υπάρχουν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Η Ευρώπη μπαίνει σε εκλογική περίοδο και παράλληλα πρέπει να διαχειριστεί το Brexit. Στη γειτονιά μας, οι συζητήσεις στο κυπριακό έχουν ενταθεί και στηρίζουμε τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη. Οι διαρκείς αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες και προκαλούν σοβαρό προβληματισμό. Προσθέτουν εστία ανησυχίας στην περιοχή.

Η Αλβανία επιδίδεται σε κρεσέντο εθνικισμού, ενώ η πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας στο προσφυγικό είναι ορατή.

Σε αυτό το περιβάλλον ρευστότητας, η Ελλάδα είναι δυστυχώς στο περιθώριο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τεκτονικές εξελίξεις χωρίς στρατηγική. Η οικονομική αδυναμία μάς οδηγεί στο περιθώριο.

Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με συμπόνια

Δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης αλλά ένα πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με συμπόνια και οίκτο. Αυτό δεν αρκεί για να στηριχθούν τα εθνικά θέματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως φαίνεται και από τη σύγκληση του Washington Club, κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν χωρίς εμάς για εμάς.

Η κοινωνία δεν αντέχει μια κυβέρνηση που υπερφορολογεί και επενδύει στον κοινωνικό διχασμό και υπονομεύει τους θεσμούς της Δημοκρατίας. 

Πετύχαμε νίκες

Πετύχαμε να αποτρέψουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές. Σταθήκαμε απέναντι στην προσπάθεια να ελεγχθεί το τηλεοπτικό τοπίο και πετύχαμε σχεδόν όλα όσα επιδιώκαμε, τόνισε.

Οπου στήνονται κάλπες, παντού οι προσκείμενες δυνάμεις στη ΝΔ κερδίζουν ενώ καταποντίζονται οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτά είναι προάγγελος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, σημείωσε.

Ο προϋπολογισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μας οδήγησε σε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο. Η ανταγωνιστικότητα πάει από το κακό στο χειρότερο, ο προϋπολογισμός φέρνει νέους φόρους ενώ μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Αναφέρθηκε στη στάση πληρωμών του Δημοσίου που στραγγαλίζει την οικονομία και είπε ότι υπάρχουν τέσσερις βόμβες:

* Ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών
* Κόκκινα δάνεια
* Μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία
* Ρευστότητα φορέων δημοσίου που επιδεινώνεται

Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7%, ο στόχος θα είναι να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014, τόνισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση φόρτωσε με τεράστια βάρη την ελληνική κοινωνία.

Η αξιολόγηση

Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και καθώς φαίνεται δεν θα κλείσει έγκαιρα. Η τρέχουσα αξιολόγηση λένε ότι σκοντάφτει στα εργασιακά. Αντί να θέτει στόχο τη μείωση της ανεργίας, αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο για τη νομική μορφή των συμβάσεων.

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τις βέλτιστες πρακτικές. Γιατί σε μια εταιρεία που κινδυνεύει με λουκέτο και συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι να μην υπερισχύει η επιχειρησιακή σύμβαση; αναρωτήθηκε. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ρισκάρει μια αποτυχία για χάρη ημετέρων.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έπρεπε να έχει παρουσιάσει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης από τον Μάρτιο, αλλά δεν το έχει κάνει. Τίποτα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση και για το νομοσχέδιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οχυρώνεται πίσω από το χρέος

Θα έπρεπε να είχαμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εδώ και δύο χρόνια, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση οχυρώνεται πεισματικά πίσω από το θέμα του χρέους. Κανείς δεν αντιλέγει ότι είναι αναγκαία συνθήκη για την οικονομία. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές για να μειωθεί η παρούσα αξία του χρέους.

Σήμερα το χρέος έχει αναχθεί σε προπέτασμα καπνού για την αποτυχία της κυβέρνησης. Χρειάζεται ρύθμιση αλλά δεν φτάνει από μόνη της για την έξοδο από την κρίση. Θα το υποστηρίξουμε αλλά παράλληλα χρειάζονται τομές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τόνισε.

Αν τα κάνουμε αυτά, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους και να πούμε: κάνουμε μεταρρυθμίσεις εμείς και δώστε μας εσείς μικρότερα πλεονάσματα και μέτρα για το χρέος. Αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει η κυβέρνηση.

Δεν θα λαϊκίσουμε...

Δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες και δεν θα υιοθετήσουμε την έξαρση του λαϊκισμού. Θα ακούσουμε την κοινωνία αλλά δεν θα στρογγυλέψουμε, τόνισε.

Πρέπει να δυναμώσουμε τον θετικό μας λόγο και να μιλήσουμε με τους πολίτες για τη «συμφωνία αλήθειας».
Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολίτες.

Το άνοιγμα στις πολιτικές δυνάμεις

Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να δούμε αυτά που μας ενώνουν. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για «ίσες αποστάσεις», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v