Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Αποσύρεται ο Β. Κατσικιώτης από τη θέση του CEO

Γιατί αρνείται να αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου ο κ. Κατσικιώτης. Οι τρεις λόγοι που επικαλείται στην επιστολή παραίτησης. Στον πρώτο επιλαχόντα της διαγωνιστικής διαδικασίας περνάει το «δακτυλίδι». Από τον ΥΠΟΙΚ οι τελικές αποφάσεις.

ΤΧΣ: Αποσύρεται ο Β. Κατσικιώτης από τη θέση του CEO

Την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην οποία είχε διορισθεί με υπουργική απόφαση, γνωστοποίησε με επιστολή του προς το Ταμείο ο κ. Β. Κατσικιώτης.

Ο κ. Κατσικιώτης είχε αρνηθεί να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ, λόγω της ολιγόμηνης θητείας που προέβλεπε το ΦΕΚ του διορισμού του.

Με βάση την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Οκτωβρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η θητεία τόσο του κ. Κατσικιώτη όσο και των Eric Henri Paul Tourret (αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου) και Δημήτρη Φραγγέτη (εκπρόσωπου της Τράπεζας της Ελλάδος) λήγει στις 30 Ιουνίου 2017.

Ο χρόνος της θητείας, δηλαδή, είναι μόλις 8 μήνες, ενώ για τον κ. Β. Κατσικιώτη θα ήταν κατά περίπου ένα μήνα μικρότερος, καθώς ήταν γνωστό ότι θα χρειαζόταν ένα μικρό διάστημα προκειμένου να αποχωρήσει ομαλά από την υφιστάμενη εργασία του και να διευθετήσει σειρά υποχρεώσεων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κατσικιώτης επικαλείται τρεις λόγους: 

1. Το ΤΧΣ είναι ΝΠΙΔ και ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, με αποστολή να εργάζεται προς το συμφέρον των μετόχων του που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι. Η εκτελεστική του επιτροπή οφείλει να έχει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και να μην είναι εξαρτώμενη από τις αποφάσεις του οποιουδήποτε υπουργού. Τα μέλη της μέχρι σήμερα λειτουργούν ωσάν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι διορισμένοι με υπουργική απόφαση μέσω ΦΕΚ. Κανείς δεν έχει διεκδικήσει μέχρι σήμερα σύμβαση εργασίας κατά παράβαση του ΝΠΙΔ που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου. Η αποδοχή διορισμού με βάση το ΦΕΚ, μονάχα, αποδομεί την ανεξαρτησία αποφάσεων του Ταμείου και θέτει εν αμφιβόλω την καταστατική του λειτουργία ως ανεξάρτητου οργανισμού μακριά από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

2. Ο χρόνος διορισμού μέχρι τον Ιούνιο 2017 (7-8 μήνες θητεία) είναι σε κραυγαλέα αντιδιαστολή με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού της 21ης Ιουλίου 2016, σε βαθμό που και η ίδια η επιτροπή επιλογής εξέφρασε απορία και άγνοια για την απόφαση 7μηνης θητείας από πλευράς του Υπουργείου.

3. Η άρνηση δημοσιοποίησης των κριτηρίων με βάση τα οποία θα κρίνεται το έργο της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Το «δακτυλίδι» στον πρώτο επιλαχόντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία, προσανατολίζεται στο να μην υπάρξει νέος διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χηρεύουσα θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου αλλά να απευθυνθεί στον πρώτο επιλαχόντα.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, και υπάρχει ενδιαφέρον ανάληψης της θέσης από τον επιλαχόντα υποψήφιο, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ νέα υπουργική απόφαση για τον διορισμό του.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ δεν δείχνει διατεθειμένο να αλλάξει τη διάρκεια της θητείας (σ.σ. λήξη στις 30/6/2017) καθώς πρόκειται για αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v