Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι οκτώ απαιτήσεις του νέου μνημονίου για το ασφαλιστικό

Οι δεσμεύσεις και τα ανοιχτά μέτωπα για τη λειτουργία του νέου υπερταμείου. Τι πρέπει να γίνει με το πλεονάζον προσωπικό. Οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις, οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και η αναθεώρηση στα εφάπαξ.

Οι οκτώ απαιτήσεις του νέου μνημονίου για το ασφαλιστικό

Νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ που αναμένεται να οδηγήσουν σε περικοπές, πιέσεις για έγκαιρη υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και μείωση προσωπικού στο νέο υπερταμείο (ΕΦΚΑ) προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Αν και το ασφαλιστικό έχει «κλείσει», όπως επισημαίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιλαμβάνεται μια σειρά από παλαιές δεσμεύσεις αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις αναφορικά με την υλοποίηση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, που δυσχεραίνουν την ήδη βεβαρυμένη από την εμπλοκή στα εργασιακά διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αιχμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι η λειτουργία του (ΕΦΚΑ) και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για παροχές και εισφορές σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Ο επανυπολογισμός παλαιών συντάξεων σε συνδυασμό με τη δέσμευση για γρηγορότερη έκδοση όχι μόνο των εκκρεμών εδώ και χρόνια αλλά και των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση (που κατατέθηκαν εντός του 2016) βαραίνει ήδη το νέο φορέα, πριν καλά καλά αυτός στηθεί στα πόδια του.

Το κείμενο περιλαμβάνει δεσμεύσεις και αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς ο χρόνος πιέζει και μένουν ακόμη πάρα πολλά για να γίνουν, έως την πλήρη και αυτόνομη λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στο κείμενο αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 2016 όλα τα υπό ένταξη ταμεία θα πρέπει να καταργηθούν, στη συνέχεια αφήνει ανοικτό όλες οι διοικητικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2017.

Το επιπλέον προσωπικό

Μεγάλη μάχη μάλιστα αναμένεται να δοθεί στο θέμα της ύπαρξης πλεονάζοντος προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι το αρχικό κείμενο των δανειστών θέτει θέμα μείωσης του προσωπικού κατά τουλάχιστον 20% και 40% των διευθυντών. Το προσωπικό αυτό θα πάει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο άλλωστε θα περάσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ταμείων, αλλά και σε Οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Μάλιστα, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ αλλά και τη διαχείριση της συλλογής του ασφαλιστικού χρέους, το ΚΕΑΟ, που θα στελεχωθεί με επιπλέον 600 άτομα εντός του 20016 και με 700 έως τον Ιούνιο του 2017, θα δημιουργήσει ενιαία βάση δεδομένων με στοιχεία απ' όλα τα Ταμεία, θα διευκρινιστεί η νομοθεσία ώστε να αποκλείονται από τις διαδικασίες οι οφειλές που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης και τέλος θα δημοσιεύει τακτικά τον κατάλογο των μεγάλων οφειλετών.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση, έως τον Φεβρουάριο του 2017 θα επιλεγεί η διαδικασία διαφοροποίησης των οφειλετών (φόρων και εισφορών) με βάση την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητά τους να πληρώνουν. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει μια προ-επιλογή των μεγάλων οφειλετών και θα ιεραρχηθούν οι υποθέσεις με βάση τις προοπτικές είσπραξης των οφειλών. Στη διαδικασία αυτή θα αναζητηθεί μάλιστα συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, εφόσον εξασφαλιστούν οι όροι εμπιστευτικότητας.

Οι απαιτήσεις

Στο κείμενο που αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής ασφαλιστικά θέματα:

1. Αναπροσαρμογή όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τις νέες ασφαλιστικές παραμέτρους και τους ενιαίους κανόνες, με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η αναπροσαρμογή θα γίνει βάσει της τρέχουσας αξίας των συντάξιμων αποδοχών. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα νέων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, όμως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στη διαδικασία δεν αναφέρεται η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς.

2. Στο ΕΤΕΑ, οι εκκρεμείς αιτήσεις που κατατέθηκαν έως το 2014 θα υπολογιστούν με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το νέο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης.

3. Στο πλαίσιο της αναλογιστικής δικαιοσύνης, ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, ανοίγει δρόμο για νέες μειώσεις στα ποσά που θα αποδοθούν στους δικαιούχους.

4. Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για κάθε ασφαλισμένο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 (βασικό παραδοτέο).

5. Χωρίς να υπάρξει διακοπή στην έκδοση συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή, έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2017 θα πρέπει να υπολογιστεί και να εκδοθεί το 35% των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν μεταξύ 12 Μαΐου και τέλος Οκτωβρίου 2016.

6. Άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.

7. Παράταση έως το τέλος Μαρτίου 2017 (αντί τις 31/12/2016) της υποχρέωσης για εναρμόνιση των κανόνων αναπηρίας, αλλά και των ανταποδοτικών παροχών κοινωνικής πρόνοιας με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

8. Ορισμός της βάσης υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων στο καθαρό ποσό, μετά την αφαίρεση των δαπανών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί για την έκδοση πολλών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, προκειμένου να διευκρινιστούν μεγάλα ασφαλιστικά αλλά και διοικητικά θέματα, ενώ θα πρέπει να ενεργοποιήσει και το πληροφοριακό σύστημα Ήλιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v