Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Με πολιτική βούληση όλων θα κλείσει η συμφωνία

Υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει πολιτική συμφωνία ως 5 Δεκέμβρη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν. Τι δήλωσε για το ΣΕΒ και τα εργασιακά.

Τζανακόπουλος:  Με πολιτική βούληση όλων θα κλείσει η συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε θέματα που υπάρχουν ακόμα μικρές ή μεγαλύτερες αποστάσεις, υπογράμμισε ο Δημ. Τζανακόπουλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες. Θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκέμβρη.

Όπως είπε, αυτό είναι το βασικό μας σενάριο αλλά «προϋποθέτει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές».
Εμείς έχουμε αποδείξει την βούλησή μας πρέπει να το πράξουν όλες οι πλευρές τόνισε, ενώ σημείωσε ότι η πολιτική βούληση να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα δεν σημαίνει υποχώρηση της κυβέρνησης από τις θέσεις της.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να κλείσει η β' αξιολόγηση. Δηλώνουμε ότι η δική μας προσπάθεια κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε απ' όλους να συνεχίσουν ώστε να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές με κοινά αποδεκτό τρόπο», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι δύσκολος για μια κοινωνία που πέρασε τέτοια λιτότητα, παραδέχτηκε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιελάβανε πλεονάσματα 4,5%.

Υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για έξοδο από την επιτροπεία. Ο «ανένδοτος» της ΝΔ κάνει κακό για τη χώρα.

Το ΔΝΤ

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν την οικονομία πρέπει να το πει ξεκάθαρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το κυπριακό

Αναφορικά με το κυπριακό τόνισε ότι η κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της για την αποτυχία των συζητήσεων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέληση για διμερή συνάντηση με Ερντογάν ώστε να υπάρξει σύγκλιση στο θέμα των εγγυήσεων. Δεν υπάρχει ημερομηνία και θα δούμε πια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά τις εξελίξεις.

Ο Ερντογάν και η συνθήκη της Λωζάνης

Υπάρχει ένα δημοσίευμα που δεν έχει επιβεβαιωθεί και γι' αυτό δεν μπορώ να σχολιάσω. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές.

Τα εργασιακά και η θέση του ΣΕΒ

Εχει άλλη θέση το πρωί και άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις να τηρεί όσα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στις κλαδικές συμβάσεις έχουμε δηλώσει την προσπάθειά μας να επανέλθουν και θεωρούμε ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, και οικονομικά και νομικά. Εκτιμούμε ότι μια επαναφορά δεν θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας αλλά σε βελτίωση.

Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα είναι το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης. Πρέπει να ισχύουν όσα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v