Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρροές στο Ποτάμι και διεργασίες στον μεσαίο χώρο

Η αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου και τα προβλήματα του Στ. Θεοδωράκη. Νέο προσκλητήριο Μητσοτάκη προς τις «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις». Οι εσωκομματικές αιχμές Βενιζέλου, η πρόταση Κουρουμπλή για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και η επανεμφάνιση Σημίτη...

Διαρροές στο Ποτάμι και διεργασίες στον μεσαίο χώρο

Χωρίς σταματημό είναι το ανακάτεμα της πολιτικής «τράπουλας» στον μεσαίο χώρο, με τα κόμματα και τα στελέχη που κινούνται γύρω από αυτόν να πρωταγωνιστούν σε ένα παρασκηνιακό παιχνίδι έντονων ζυμώσεων και διεργασιών, στοχεύοντας στην πολιτική επιβίωση.

Συνεργασίες, διαζύγια, φλερτ, συζητήσεις, προκλήσεις και προσκλήσεις δίνουν και παίρνουν επί καθημερινής βάσης και προσώρας τουλάχιστον, το κόμμα που δείχνει να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές είναι το Ποτάμι. Χθες, ήταν η σειρά της βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνας Μάρκου να αποχωρήσει από το κόμμα, αποτελώντας την τρίτη απώλεια σε σύνολο έντεκα αρχικά βουλευτών με τους οποίους ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις - διαγραφές των Ιάσονα Φωτήλα και Χάρη Θεοχάρη και ενώ το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της ενιαίας ισχυρής κεντροαριστεράς αποτύγχανε εν τη γενέσει του.

Ο κ. Θεοδωράκης βλέπει πίσω από τις κινήσεις των «ανταρτών» βουλευτών του υπόγειες συναλλαγές με τα άλλα κόμματα, ωστόσο δεδομένων αφενός του ιδιαίτερα χαμηλού βαρομετρικού που αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις για το Ποτάμι και αφετέρου του ελλιπούς και γενικευμένου ιδεολογικού προσανατολισμού, οι αιτίες του προβλήματος είναι πολύ βαθύτερες.

Η κοινωνία, παρά τις αρχικές προσδοκίες, δείχνει σιγά σιγά να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς το -δύσκολο, είναι η αλήθεια- εγχείρημα το οποίο στηρίζεται περισσότερο σε διαπιστώσεις, ευχές και συνθήματα, και λιγότερο σε συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά και πειστικά επιχειρήματα.

Μείζον ζήτημα στο Ποτάμι είναι η πιθανότητα συνεργασιών αλλά και προς τα πού θα κινούνται αυτές οι συνεργασίες, με τις γνώμες να διίστανται. Άλλοι γλυκοκοιτάζουν προς ΝΔ, άλλοι προς ΠΑΣΟΚ, κάποιοι τρίτοι προς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν την αυτόνομη πορεία του κόμματος, ευελπιστώντας στην άμεση ανάκαμψή του. Από τους υπέρμαχους αυτής της επιλογής -αυτή τη στιγμή- είναι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία αναζητεί να κερδίσει τον δικό του χώρο στο πολυσυζητημένο κέντρο.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου, παρουσία και των Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Βενιζέλου: «Όχι μόνο η οικονομία αλλά και η δημοκρατία έχει ανάγκη από τη μεσαία τάξη που εξαφανίζεται. "Όπου υπάρχει ισχυρή μεσαία τάξη, το πολίτευμα είναι το καλύτερο δυνατόν, γιατί η μεσαία τάξη αποτρέπει τις ακρότητες", έγραφε ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά, σε έναν ύμνο για τη μεσαία τάξη», σημείωσε.

«Μεταρρυθμιστικές δυνάμεις»

Από το ίδιο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr για την προσπάθεια απομόνωσης της σημερινής συγκυβέρνησης, απηύθυνε προσκλητήριο σε «όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» οι οποίες στέκονται «απέναντι στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι το κόμμα του να αποτελέσει τον βασικό κορμό ενός ισχυρού κοινωνικού ρεύματος, στο οποίο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι και το νόημα του αποψινού καλέσματος του συγγραφέα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η κλεψύδρα των ευκαιριών αδειάζει σταθερά σε βάρος της χώρας», η οποία, όπως είπε, «χρειάζεται ένα νέο πολιτικό πρότυπο, στην εποχή του "μετα-λαϊκισμού"».

Αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος φαίνεται πως είναι σύμφωνος σε πολλά σημεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για τον καθοριστικό ρόλο του μεσαίου χώρου.

Κάτι που θεωρείται σαφές «άνοιγμα» προς τη ΝΔ, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον... κοινό εχθρό, τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Μάλιστα, κατά την είσοδό του στην εκδήλωση, όταν ρωτήθηκε πώς ερμηνεύει τα περί φλερτ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ή άλλες προτροπές μεταξύ στελεχών και συναντήσεις, απάντησε με αιχμές και κατά της Φώφης Γεννηματά: «Αυτά δεν τα ξέρω, δεν με αφορούν, δεν τα γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με τίποτα που έχει σχέση με τέτοιου είδους παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ακόμα κι αν αυτές είναι για έναν σκοπό αθώο, όπως είναι για παράδειγμα ο χορός», τόνισε με νόημα, παραπέμποντας εμμέσως στη δήλωση Σπίρτζη ότι θα χορεύει τανγκό με τον Λαλιώτη στο Σύνταγμα και την απάντηση του Κ. Λαλιώτη ότι τέτοιες δηλώσεις τον αφήνουν αδιάφορο.

«Κοκόρια μαγειρεύει»

Και μπορεί ο κ. Βενιζέλος να δήλωσε άγνοια για το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όμως ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής πρότεινε τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, «απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης». Πρόταση που προκάλεσε την έντονη απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη, χρησιμοποιώντας την παροιμία «Η αλεπού στον ύπνο της κοκόρια μαγειρεύει».

Την επανεμφάνισή του έκανε και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος στο νέο του βιβλίο και αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, προτείνει έναν νέο φορέα στον χώρο. «Η Κεντροαριστερά, για να πετύχει, χρειάζεται ένα νέο 'όχημα'», τονίζει, εξηγώντας ότι «η πολιτική της επιτυχία απαιτεί νέα πρόσωπα, τρόπους λειτουργίας που δεν θα θυμίζουν παλαιά σχήματα, πολιτικές τοποθετήσεις». Δηλώνει δε απαισιόδοξος για το σημερινό ΠΑΣΟΚ: «Ανήκει σε ένα παρελθόν το οποίο δεν ελκύει πια τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων», αναφέρει.

Τέλος, μερίδιο από τον χώρο του κέντρου αναζητούν και άλλα σχήματα, όπως για παράδειγμα οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και η «Επόμενη Ελλάδα» του Γιάννη Ραγκούση. Εκπρόσωποι μάλιστα των δύο κινήσεων συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις προσπάθειες για την ενότητα της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης». Προτείνουν μάλιστα τη διοργάνωση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου και με την εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Και η μάχη για την επικράτηση στον χώρο του κέντρου καλά κρατεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v